«Επαρκώς αποτελεσματικό το εμβόλιο AstraZeneca για άτομα άνω των 65»

Τι αναφέρει η Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. Στο μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, απέστειλε επιστολή ενημέρωσης στην Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων.

Article featured image
Article featured image

Το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca είναι επαρκώς αποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΚΕΕΘ).

Η ΚΕΕΘ τονίζει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των εισαγωγών και θανάτων στις ΜΕΘ λόγω της νόσου Covid 19 είναι ο εμβολιασμός κατά του ιού, σημειώνοντας περαιτέρω ότι και τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά για τον εν λόγω σκοπό. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η πλειοψηφία των ασθενών που καταλήγουν στις ΜΕΘ είναι άτομα άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο τις προηγούμενες μέρες τέθηκε υπό αμφισβήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, η Εταιρεία αναφέρει ότι η δράση του στην παραγωγή αντισωμάτων και στην ενεργοποίηση της κυτταρικής ανοσίας είναι εξίσου καλή για άτομα άνω των 70 ετών όσο και για τα άτομα 18-55 ετών. Γι’ αυτό, προστίθεται, βιολογικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι το εμβόλιο αυτό επαρκώς αποτελεσματικό για τα άτομα που έχουν περάσει το όριο των 65 ετών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ενώ για κανένα από τα δύο mRNA εμβόλια οι μελέτες δεν περιελάμβαναν αρκετό αριθμό ανοσοκατασταλμένων ατόμων, τα άτομα αυτά ορθά αποτελούν ομάδα ύψιστης προτεραιότητας για τον εμβολιασμό διεθνώς, αλλά και στην Κύπρο, «γι’ αυτό δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το ίδιο σκεπτικό να μην ισχύει για άτομα άνω των 65 ετών».

«Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν και δεδομένου ότι τα άτομα άνω των 65 είναι αυτά που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από τον εμβολιασμό, δεν μπορούμε παρά υπεύθυνα να συμφωνήσουμε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Υποστηρίζουμε τη συνέχιση ως έχει, αλλά και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας μας, με κάθε εγκεκριμένο εμβόλιο που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται καταληκτικά.



Ενημέρωση ΕΚΥΣΥ από Υπουργό Υγείας για το AstraZeneca

Επιστολή με την οποία ενημερώνει για το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εμβολιασμούς κατά της πανδημίας στην Κύπρο, χωρίς ηλικιακό όριο, απέστειλε χθες στην Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά από την ενημέρωση που ζήτησε η ίδια η ΕΚΥΣΥ.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι είχε ζητήσει «σωστή και εκτενή ενημέρωση» και προς τους ηλικιωμένους και γενικά όλους τους πολίτες σχετικά με τους εμβολιασμούς, αφού όπως σημειώνει «αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αποφάσισαν και προτείνουν το εμβόλιο AstraZeneca να γίνει μόνο σε πολίτες κάτω των 65 ετών».

Η ΕΚΥΣΥ παραθέτει αυτούσια την επιστολή του αρμόδιου Υπουργού, η οποία αναφέρει πως το Υπουργείο Υγείας δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία και του αυξημένου κινδύνου νόσησης και θανάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και την περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων, αποφάσισε ότι θα προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς κάποιο ηλικιακό περιορισμό, ακολουθώντας τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δίνοντας ωστόσο στον πολίτη τη δυνατότητα να γνωρίζει το είδος του εμβολίου που πρόκειται να του χορηγηθεί.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στόχος είναι η ταχύτερη κάλυψη μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, σημειώνοντας πως το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αξιολογηθεί από τα πλέον αρμόδια διεθνή επιστημονικά σώματα, τα οποία γνωμοδότησαν ότι δεν υπήρχαν αρκετά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών), για να δώσουν μια εικόνα για το πόσο καλά θα λειτουργήσει το εμβόλιο σε αυτήν την ομάδα, ωστόσο, αναμένεται προστασία, δεδομένου ότι παρατηρείται ανοσοανταπόκριση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και βασίζεται στην εμπειρία που υπάρχει με άλλα εμβόλια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ