Η ανάρτηση του καθηγητή Άρη Κωνσταντινίδη για τη σημερινή πορεία διαμαρτυρίας

«Κατά τη γνώμη μου, οποιαδήποτε κύρωση στους συμμετέχοντες ή στους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας θα είναι αντισυνταγματική».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Clem Onojeghuo/Unsplash


Με το σύνθημα «Ως Δαμέ», οργανώνεται σήμερα Σάββατο, 13/02/2021, ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, η οποία στόχο έχει, όπως αναφέρεται, να ανακόψει τον κρατικό αυταρχισμό.

Μεταξύ άλλων στο δελτίο Τύπου της συντονιστικής ομάδας που διοργανώνει την εν λόγω διαμαρτυρία, αναφέρονται τα εξής: «Ήρθε η ώρα να μεταφέρουμε την οργή μας μαζικά και οργανωμένα στους δρόμους και να φωνάξουμε ΩΣ ΔΑΜΕ. Είναι η στιγμή να ανακόψουμε τη λεηλασία του κοινωνικού και φυσικού πλούτου, είναι στιγμή να αντισταθούμε στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Είναι η στιγμή να πούμε ΩΣ ΔΑΜΕ με τον κρατικό αυταρχισμό».

Στο κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία γίνεται παράκληση όπως οι συμμετέχοντες τηρήσουν τα μέτρα προστασίας κατά του Covid 19, φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις.

Πορεία.jpg



Η ανακοίνωση της Αστυνομίας Κύπρου

Η Αστυνομία Κύπρου σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε τα εξής:

«Σε σχέση με αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για επικείμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας, υπενθυμίζεται το διάταγμα (Αρ.6) του 2021, του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, 2021 στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και τέθηκε σε άμεση εφαρμογή, βάσει του οποίου απαγορεύονται οι μαζικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, παρελάσεις, συναυλίες, υπαίθρια πανηγύρια, περιλαμβανομένων φεστιβάλ, καθώς και παρεμφερών εκδηλώσεων σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.

Ως εκ τούτου, εφίσταται για ακόμα μια φορά η προσοχή όλων και υπογραμμίζεται η ευθύνη, αλλά και η υποχρέωση για πλήρη συμμόρφωση με τα σχετικά διατάγματα του Υπουργείου Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά της η Αστυνομία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πιστή εφαρμογή των διαταγμάτων. Όσα πρόσωπα εντοπίζονται να παραβιάζουν τα σχετικά διατάγματα ή να προβαίνουν σε ενέργειες που πιθανόν να υποκινούν άλλα πρόσωπα να παραβιάσουν τα διατάγματα ή να διαπράξουν αδικήματα θα υπόκεινται στις συνέπειες του Νόμου».


«Η Αστυνομία θα πρέπει να ανεχτεί τη σημερινή εκδήλωση»

Σε δική του ανάρτηση ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Άρης Κωνσταντινίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Αστυνομία θα πρέπει να ανεχτεί τη σημερινή εκδήλωση χωρίς να επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις και το/α αρμόδιο/α Υπουργείο/α να άρουν άμεσα την απόλυτη απαγόρευση, θέτοντας εύλογους και αναλογικούς περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Παραθέτουμε αυτούσια την ανάρτηση του κ. Κωνσταντινίδη:

«Η πολύμηνη απόλυτη απαγόρευση του συνταγματικού δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση (Άρθρο 21 Συντάγματος, Άρθρο 11 ΕΣΔΑ) είναι καταφανώς δυσανάλογη και, ως εκ τούτου, αντισυνταγματική, ιδίως στην παρούσα φάση που τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο βρίσκονται στο ναδίρ. Η ‘λογική’ ότι πρέπει να εξαφανιστεί ο ιός για να επιτραπεί η άσκηση, με όλες τις δυνατές προφυλάξεις, θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι αντιδημοκρατική. Κατά τη γνώμη μου, οποιαδήποτε κύρωση στους συμμετέχοντες ή στους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας θα είναι αντισυνταγματική. Τα υπουργικά διατάγματα δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων. Θεωρώ ότι η Αστυνομία θα πρέπει να ανεχτεί τη σημερινή εκδήλωση χωρίς να επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις και το/α αρμόδιο/α Υπουργείο/α να άρουν άμεσα την απόλυτη απαγόρευση, θέτοντας εύλογους και αναλογικούς περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η πολύμηνη απόλυτη απαγόρευση του συνταγματικού δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση (Άρθρο 21 Συντάγματος, Άρθρο 11...

Δημοσιεύτηκε από Aris Constantinides στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ