47 χρόνια μετά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας

Όσα συγκλονιστικά κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ.

Article featured image
Article featured image

Συγκλονιστικές εικόνες κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ στο χώρο του εγκαταλειμμένου διεθνούς αεροδρομίου της Λευκωσίας, το οποίο από το καλοκαίρι του 1974 βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πιλότος της τελευταίας εμπορικής πτήσης που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου της ίδιας χρονιάς περιγράφει στην ΕΡΤ τι είδε από το πιλοτήριο του αεροσκάφους κατά την προσέγγισή του στην Κύπρο.

Μετά την τουρκική εισβολή, το πάλαι ποτέ Διεθνές Αεροδρόμιο της χώρας, παραμένει βουβό και έρημο, με τα σημάδια του χρόνου να είναι εμφανή.

Λίγα μέτρα πιο πέρα από τον Πύργο Ελέγχου, το κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου παραδομένο στο χρόνο και γεμάτο λουκέτα παντού. Έτοιμο να καταρρεύσει. Με δύο ράμπες, μία αριστερά και μία δεξιά. Στη μέση, ο κυρίως χώρος, με τα τζάμια γεμάτα σημάδια από σφαίρες μέχρι σήμερα. Ο χαρακτηριστικός γαλάζιος ιμάντας παραλαβής αποσκευών, οι κουζίνες του αεροδρομίου, γραφειακοί χώροι.


Στον εξωτερικό χώρο, το μοναδικό αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών που διασώζεται μέχρι σήμερα. Είναι τόσο μεγάλες οι βλάβες που υπέστη που ήταν αδύνατον να μετακινηθεί.

Ένα σχεδόν πανομοιότυπο οδηγούσε ο κος Αδάμος Μαρνέρος, κυβερνήτης των Κυπριακών Αερογραμμών, ο οποίος εκτέλεσε την τελευταία εμπορική πτήση τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου.

Το δρομολόγιο ξεκίνησε από το Λονδίνο με ενδιάμεση στάση την Ρώμη και τελικό προορισμό τη Λευκωσία, μεταφέροντας δύο οικογένειες, μία Ελληνοκυπρίων και μια Τουρκοκυπρίων.

Όπως περιέγραψε ο κος Μαρνέρος, είδε από αέρος τα πολεμικά σκάφη που είχαν περικυκλώσει την Κύπρο. Όπως αποδείχτηκε μετά, τα πρώτα που αντίκρυσε ανήκαν στον Αμερικανικό 6ο στόλο.

Ο πιλότος του αεροσκάφους ζήτησε από τον Πύργο Ελέγχου να παραμείνει στα 15.000 πόδια και να κάνει ακόμη και κύκλο πάνω από την Κύπρο, προκειμένου να διαπιστώσει τί συμβαίνει. Ωστόσο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, έλαβε την εντολή να προσγειώσει το αεροπλάνο, το οποίο και έκανε, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι όλα ήταν υπό έλεγχο.

Στάθμευσε το αεροσκάφος, αποχαιρέτησε το πλήρωμά του και ξεκίνησε για το διαμέρισμά του στη Λευκωσία. Ήταν εκεί, όπως δήλωσε, που είδε τους πρώτους αλεξιπτωτιστές, αλλά και τις πρώτες βόμβες να πλήττουν την πρωτεύουσα της Κύπρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ