«Υπομονή και εμπιστοσύνη» ζητά ο Γιωρκάτζης σε σχέση με την κοπή των δέντρων στην Μακαρίου

Γερασμένα ή φυτεμένα σε λάθος σημείο τα δέντρα που αποκόπηκαν, αναφέρει ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

Article featured image
Article featured image

Αυτούσια η δήλωση του Δημάρχου Λευκωσίας

Γραπτή δήλωση Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για το θέμα που προέκυψε σχετικά με την κοπή δέντρων στη Λεωφόρο Μακαρίου.

Στόχος όλων μας είναι η αύξηση του πρασίνου στην πόλη μας.

Ζητώ από τους συμπολίτες μας να κάνουν λίγη υπομονή και να μας εμπιστευτούν. Τους καλώ να περάσουν από την Κυριάκου Μάτση, τη Στασικράτους, τη Μνασιάδου, τη Ζήνας Κάνθερ, τη Θεοδότου και την Καλλιπόλεως για να δουν τον μεγάλο αριθμό δέντρων που φυτεύτηκαν ή φυτεύονται.

Όσον αφορά τη Λεωφόρο Μακαρίου, αλλά και όλο το εμπορικό αστικό κέντρο, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όμορφο, πιο προσβάσιμο και πιο ελκυστικό, για να μπορεί να ανταγωνιστεί τους εμπορικούς άξονες και κέντρα που δημιουργήθηκαν στην περιφέρεια τα οποία οδήγησαν το κέντρο της Λευκωσίας σε μαρασμό.

Για να γίνει ο στόχος αυτός πράξη, η Μακαρίου πρέπει να αναβαθμιστεί τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Αυτό το σχέδιο υπαγορεύει να τοποθετηθούν ευθύγραμμες δεντροστοιχίες και να κατασκευαστούν ισοεπίπεδα και ελεύθερα από εμπόδια πεζοδρομία, για να περπατούν και να διακινούνται εύκολα και με ασφάλεια όλοι οι συμπολίτες μας.

Όπως και οι υποδομές έτσι και κάποια γερασμένα δέντρα χρειάζονται αντικατάσταση. Κάποια άλλα ήταν φυτεμένα σε λάθος σημείο (είτε πολύ κοντά σε κτήρια είτε πολύ κοντά στο δρόμο). Άλλα ήταν ακατάλληλα και δημιουργούσαν προβλήματα με τις ρίζες ή με τους καρπούς τους.

Στην περίπτωση της Μακαρίου έχουν αποκοπεί 65 δέντρα, κάποια από τα οποία επαναλαμβάνω είναι γέρικα ή προβληματικά, για να φυτευτούν 300 ώριμα δέντρα.



Είναι πολιτική του Δήμου να αυξήσει τον αριθμό των δέντρων στην πόλη μας. Δεσμευτήκαμε και θα πετύχουμε τον στόχο να φυτέψουμε 5,000 νέα ώριμα δέντρα. Αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των δέντρων σε πολλές λεωφόρους και οδούς που εκτελέστηκαν έργα αναβάθμισης. Αυτό υποσχεθήκαμε και αυτό πράξαμε.

Ταυτόχρονα, όμως, αναβαθμίσαμε και τη λειτουργικότητα των οδών αυτών, με νέα οδοποιία, νέα πεζοδρόμια, νέες υπηρεσίες κοινής ωφελείας, αγωγούς όμβριων υδάτων, αστική επίπλωση, υδάτινα στοιχεία και φωτισμό. Διότι υπέρτατη στρατηγική μας είναι η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή κάποιες φορές προϋποθέτει και αντικατάσταση δέντρων όταν αυτό επιβάλλει η κατασκευή κατάλληλων πεζοδρομίων για να μπορούμε να διακινούμαστε με ασφάλεια, με στόχο να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητο.

Τα ασφαλή πεζοδρόμια, ο καλύτερος φωτισμό, τα υδάτινα στοιχεία, η αύξηση του αριθμού των δέντρων που θα φυτευτούν και τόσα άλλα, στο σύνολο τους, διαμορφώνουν ένα πιο ελκυστικό και φιλικό περιβάλλον. Όλα αυτά, προσθετικά και σε συνδυασμό, όχι μεμονωμένα, συμβάλλουν στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και στην εμπορική αναζωογόνηση του κέντρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ