Άγνωστοι τύποι κοιμούνται μπροστά στη κάμερα και βγάζουν χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα

Βάζουν πιτζάμες, φτιάχνουν ατμόσφαιρα, ανοίγουν τη κάμερα του laptop, κοιμούνται και πληρώνονται αδρά.

Article featured image
Article featured image

Σε μία πιο business wise γλώσσα, ονομάζονται «δημιουργοί περιεχομένου», ωστόσο αυτό που κάνουν δεν είναι τίποτα άλλο από το να κοιμούνται σε live σύνδεση και να κερδίζουν πολλά χρήματα.

Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη νέα τάση/δουλειά, ως τη μετεξέλιξη των influencer και ίσως να είναι καθώς φαίνεται πως η νέα τάση στο παγκόσμιο ίντερνετ είναι το να παρακολουθείς live ανθρώπους να κοιμούνται.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE/ Κείμενο Lily R-J

Ο ύπνος πλέον, εκτός από μια ουσιαστική σωματική λειτουργία, έχει γίνει και πηγή κέρδους για τους δημιουργούς περιεχομένου. Το ενδιαφέρον για streams ύπνου στο YouTube έφτασε στο αποκορύφωμά του την πρώτη εβδομάδα του 2012, με τις αναζητήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 416% σε σχέση με την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά. Πάνω από 170 βίντεο εμφανίστηκαν στην υπηρεσία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, σε σύγκριση με τα 500 συνολικά πέρσι. Φαίνεται ότι το να πληρώνεις για να βλέπεις κάποιον να κοιμάται γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές.

Η ιδέα είναι απλή: ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να κοιμηθεί ενώ οι fans του προσπαθούν να τον ξυπνήσουν στέλνοντας μηνύματα, βίντεο και τραγούδια μέσα από το ηχείο Alexa, που ενεργοποιείται με τη χρήση text-to-speech messaging. Οι θεατές πληρώνουν τουλάχιστον δύο λίρες (σχεδόν δυόμιση ευρώ) για να λειτουργήσει το ηχείο και του ζητάνε να κάνει οτιδήποτε, από το να αποκαλύψει τη διεύθυνσή του, μέχρι να αγοράσει το καλάθι του στο Amazon ή να καλέσει την αστυνομία.

Ο 21χρονος λέει στο VICE ότι βγάζει πάνω από 2.000 λίρες (σχεδόν 2.300 ευρώ) την εβδομάδα κάνοντας ένα εξάωρο livestream, μια φορά την εβδομάδα.



Ο Super, που κέρδισε 2.000 συνδρομητές στο πιο πρόσφατo stream ύπνου του, αποδίδει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα βίντεό του στην πανδημία, καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν και πολλά να κάνουν το σαββατοκύριακο. «Το κάνω Σάββατο βράδυ διότι τότε όλοι θα ήταν έξω και θα έπιναν ποτέ, και θα διασκέδαζαν. Έχω τον ρόλο του διασκεδαστή του Σαββάτου».

Εκτός του ότι είναι ο πρώτος δημιουργός περιεχομένου που βγάζει χρήματα στον ύπνο του, αυτά τα ασυνήθιστα streams έχουν μακρά ιστορία.

Η τάση ξεκίνησε το 2017 όταν ο πρώην streamer του Twitch, Ice Poseidon, έβγαλε 5.000 δολάρια (4.150 ευρώ) φιλμάροντας τον εαυτό του όλη νύχτα. Έγινε δημοφιλές στους livestreamers στο YouTube την επόμενη χρονιά, όταν ο Asian Andy, ένας vlogger με πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές έκανε το πρώτου του stream ύπνου τυχαία. «Άνοιξα κάτι σοκολάτες που βρήκα και τις έφαγα – δεν είχα καταλάβει ότι ήταν βρώσιμα», παραδέχεται o Asian Andy στο Messenger. «Λιποθύμησα μαστουρωμένος και οι θεατές μου προσπαθούσαν να με ξυπνήσουν με δωρεές. Έβγαλα 800 δολάρια (660 ευρώ), περισσότερο απ’ όσα είχα βγάλει ποτέ ξύπνιος. Το βρήκα απίστευτα αστείο».

Κι έτσι ένα αστέρι γεννήθηκε: ο Asian Andyέβγαλε $ 2,000 (1.650 ευρώ) από εκείνο το πρώτο stream ύπνου, που από τότε έχει 9,2 εκατομμύρια θεάσεις. Το 2020, με δύο streams ύπνου έβγαλε $16,000 (σχεδόν 13.300 ευρώ).



Για τον Asian Andy, η επιτυχία του streaming ύπνου ήταν αναπάντεχη, καθώς έβλεπε την τρέλα να αυξάνεται: «Το βρίσκω τρομερό που τα streams ύπνου είναι τόσο δημοφιλή στο YouTube, αλλά εξεπλάγην. Είναι κάπως αγχωτικό να κάνω streaming τον εαυτό μου όταν κοιμάται, επειδή δεν ξέρω πώς μπορώ να κάνω τον ύπνο διασκεδαστικό».

Ενώ πολλοί streamers στοYouTube τώρα εμπνεύστηκαν από τον Asian Andy, η μορφή εξελίσσεται. Τα βίντεο έχουν ελάχιστη διάδραση ανάμεσα στους δημιουργούς και τους θεατές, και περιλαμβάνουν μεγάλα διαστήματα συνεχούς ύπνου όλο και πιο συχνά. Γιατί λοιπόν τα βλέπει ο κόσμος;

Η 18χρονη Lupita από τις ΗΠΑ λέει ότι της αρέσει να μιλάει με άλλους θεατές στο livechat, που είναι ενεργό όλη νύχτα. «Αφού δεν μπορούμε να βγούμε έξω και να κάνουμε κάτι, μένουμε ξύπνιοι είτε είμαστε κουρασμένοι είτε όχι και χαζεύουμε στο YouTube. Εφόσον τα streams ύπνου τρέχουν ως αργά, τα κλικάρω», λέει. Άλλοι θεατές λένε ότι βρίσκουν θεραπευτική την εμπειρία να βλέπουν κάποιον να κοιμάται – σε μια προσωπική στιγμή.

Αυτό το ολοένα μεγαλύτερο αίτημα για ανθρώπινη επαφή στους online χώρους επιτρέπει ακόμη και σε πιο άγνωστους YouTubers να έχουν κέρδος από τον ύπνο τους. Ο Milow Stream ξεκίνησε το κανάλι του στις 23 Δεκεμβρίου και μάζεψε πάνω από 40.000 θεάσεις και 1.200 δολάρια (σχεδόν 1.000 ευρώ) σε δωρεές μέσα σε λίγες εβδομάδες

Τα βίντεό του έχουν στο επίκεντρο τη φυσικότητα. «Κοιμάμαι όπως θέλω και προσπαθώ να ξεχάσω την κάμερα», εξηγεί. Αυτή η προσέγγιση τράβηξε τον ενδιαφέρον διάφορων θεατών, κυρίως μεταξύ ηλικιών 18 και 35, κάποιοι από τους οποίους απολαμβάνουν «τη σιωπή, την άνεση, την αίσθηση ότι είσαι με κάποιον» και άλλων που το βλέπουν σαν φετιχισμό ηδονοβλεψίας.

«Τους αρέσει η πρόκληση», λέει ο Milow που στριμάρει με φανελάκι και εσώρουχο. «Δεν θέλουν να με δουν τελείως γυμνό ή να κάνω σεξουαλικά πράγματα – υπάρχουν sites γι’ αυτά τα πράγματα». Τελικά, τα streams του Milow παραβίασαν τους αυστηρούς κανόνες του YouTube για το γυμνό και το σεξουαλικό περιεχόμενο.


Αλλά αυτή η πολιτική μηδενικής ανοχής ήταν εν μέρει αυτό που άρεσε στον Milow στην πλατφόρμα, καθώς οι κανόνες μείωναν την πίεση από διψασμένους θεατές που του ζητούσαν να δείξει τον κώλο του, το πέος του ή τα πόδια του στα βίντεο και βοηθούσαν ώστε τα περισσότερα σχόλια να χαρακτηρίζονται από σεβασμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ