Το Νέο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας ανάμεσα στα έργα που θα προκηρυχθούν το 2021

Το κόστος κατασκευής του ανέρχεται στα €99 εκατομμύρια.

Article featured image
Article featured image

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο βραβείο για τη δημιουργία του νέου Μουσείου κέρδισε η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου της Θεώνης Ξάνθη, από την Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Θεοδωρή Ανδρουλάκη, Σπύρο Γιωτάκη και Μαργαρίτα Ζακυνθινού.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, το μουσείο, το οποίο θα βρίσκεται ανάμεσα στις πράσινες και αστικές ζώνες της Λευκωσίας, έχει τη δυνατότητα με έναν ευρύ αστικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, να συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιάταξη και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας.

Οι τρεις οριζόντιες ζώνες, οι οποίες συνθέτουν το Νέο Κυπριακό Μουσείο, περιλαμβάνουν την πάνω ζώνη με το αιωρούμενο σώμα του μουσείου, την ενδιάμεση ζώνη που δέχεται την πόλη, όπως επίσης και τη ζώνη του εδάφους που παραλαμβάνει τις καθημερινές λειτουργίες.

mouseio3.jpg

mouseio9.jpg

mouseio8.jpg


Όπως αναφέρει η αρχιτεκτονική ομάδα, το Νέο Κυπριακό Μουσείο διαχωρίζεται στον τόπο που διηγείται την προϊστορία, από την πρώιμη κατοίκηση του νησιού μέχρι την εποχή του λίθου και του χαλκού, τη θάλασσα, που αναφέρεται στη αδιάλειπτη σχέση του νησιού με το θαλάσσιο στοιχείο και τον κόσμο που διηγείται τους ιστορικούς χρόνους των κυπριακών βασιλείων μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και το τέλος της αρχαιότητας.

Το έργο, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει καφετέρια, εστιατόριο, κατάστημα αναμνηστικών δώρων, εργαστήρια και αποθηκευτικούς χώρους για τις αρχαιότητες.

mouseio5.jpg

mouseio6.jpg

mouseio7.jpg


Τα οριζόντια επίπεδα

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική πρόταση, στο πρώτο οριζόντιο επίπεδο το City level, ξεκινά με την κεντρική πλατεία που αναφέρεται και στο κοινοβούλιο, συνεχίζει με την υπαίθρια περιοχή της στεγασμένης εισόδου που εξελίσσεται σε ένα κατακόρυφο αίθριο. Η είσοδος μεταξύ των δύο αιθρίων επιτρέπει τις φυγές μέχρι τη φυτεμένη πλατφόρμα των υπαίθριων εκθέσεων, που καταλήγει στο νέο πάρκο του ποταμού.

Στο δεύτερο επίπεδο, το River level, μια μικρή πόλη περιβάλλει το αίθριο του μουσείου, μαζί με εστιατόριο, περιοδικές εκθέσεις και βιβλιοθήκη.

Περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια με διαμπερή φυσικό φωτισμό και δικές τους μικρές ημιυπαίθριες αυλές, ενώ στο κέντρο τοποθετείται ο εκπαιδευτικός κήπος των παιδιών.

Σημειώνεται ότι οι αρχιτέκτονες έδωσαν έμφαση στην προσβασιμότητα, με ποδηλατόδρομους, υπαίθρια και υπόγεια πάρκινγκ, προκειμένου να προσεγγίζεται από τους επισκέπτες, την τροφοδοσία και της βοηθητικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης.

Εξάλλου, στο δώμα του μεσαίου όγκου υπάρχει το roof garden εστιατόριο που μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα.

mouseio1.jpg

mouseio2.jpg

mouseio10.jpgΣήμερα με το Nicosia First, τα υπόλοιπα έργα της Λευκωσίας που αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του τρέχοντος έτους είναι:

- Κεντρικά γραφεία Τμήματος Κτηματολογίου & Χωρομετρίας - €22 εκατ

- Αναβάθμιση της λεωφόρου εντός του Δήμου Τσερίου - €7 εκατ

- Νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αθαλάσσας, κόστους - €9.6 εκατ.

- Αυτοκινητόδρομος Παλαιχωρίου (τμήμα Ανάγυια - Καλό Χωριό). - €72 εκατ.

- Αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη - Ευρύχου. €80 εκατ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ