Κολέγιο ή Πανεπιστήμιο; Ιδού η απορία…

Ήρθε η στιγμή για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Article featured image
Article featured image

Η στιγμή που θα πρέπει να εξερευνήσεις όλες σου τις επιλογές…

Η στιγμή αυτή που θα καθορίσει το μέλλον σου…

Η στιγμή που το μυαλό σου ξεχειλίζει από ερωτήματα…Κύπρος ή Εξωτερικό; Κολέγιο ή Πανεπιστήμιο;

Θυμάμαι καλά αυτή τη στιγμή…και ναι, το παραδέχομαι…ήμουν ένα 18χρονο κορίτσι που στο μυαλό του είχε καλλιεργηθεί η άποψη ότι το Κολέγιο είναι υποδιαίστερο του Πανεπιστημίου. Πάλεψα λοιπόν για μια θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (τότε δεν είχαμε την πολυτέλεια του Ιδιωτικού), και τα κατάφερα. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών μου, θεώρησα ότι ένα μεταπτυχιακό από Βρετανικό Πανεπιστήμιο είναι MUST! Επέλεξα λοιπόν το καλύτερο (με βάση τα δικά μου δεδομένα), χωρίς βέβαια να υπολογίσω το κόστος, χωρίς να εξερευνήσω όλες μου τις επιλογές. Δεν λέω, νιώθω δικαιωμένη από τις επιλογές μου, αλλά ΑΔΙΚΗ και ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ με τις απόψεις μου. Η μοίρα κάποτε στα φέρνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μάθεις να μην είσαι απόλυτη σε κάποια θέματα, σε κάποια κατεστημένα θα έλεγα…..Αυτό που τότε θεωρούσα υποδιαίστερο, είναι πλέον ο εργοδότης μου και νιώθω περήφανη για αυτό! Μέσα από την εργασιακή μου εμπειρία (τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε διοικητικό επίπεδο), δηλώνω πλέον ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ότι υπάρχουν Κολέγια τα οποία σίγουρα δεν είναι υποδιαίστερα από ένα Πανεπιστήμιο.


Να λοιπόν τι με δίδαξε η εμπειρία μου στο City Unity College:

  • Ένα Κολέγιο προσφέρει αναγνωρισμένα πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, ισοδύναμα πανεπιστημίου (ας μην ξεχνάμε ότι τυγχάνουν της ίδιας διαδικασίας αξιολόγησης από τον αρμόδιο Φορέα)
  • Όπως στα Πανεπιστήμια, έτσι και στα Κολέγια, οι φοιτητές είναι δικαιούχοι της φοιτητικής χορηγίας που παρέχει το Κράτος
  • Αναμφίβολα η φοίτηση σε ένα Κολέγιο είναι πιο οικονομική (και σίγουρα όχι υποδιαίστερη!)
  • Το ακαδημαϊκό προσωπικό του Κολεγίου πληροί τα ίδια κριτήρια τα οποία απαιτούνται και από το ακαδημαϊκό προσωπικό ενός Πανεπιστημίου. Συμμετέχει δε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα!
  • Οι φοιτητές του Κολεγίου, όπως και κάθε Πανεπιστημίου, έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+. Έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να μετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα των σπουδών τους!
  • Το οικογενειακό περιβάλλον και η προσωπική επαφή ενός Κολεγίου είναι αναντικατάστατη!
  • Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα απόκτησης αξιολογημένων Βρετανικών πτυχίων και μεταπτυχιακών, χωρίς να ξοδέψουν τις οικονομίες μια ζωής

Όταν έρθει λοιπόν αυτή η ώρα της επιλογής... THINK SMART!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ