Συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας για τους άνδρες με πυκνή γενειάδα

Κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της.

Article featured image
Article featured image

Με νέα εγκύκλιο, το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας έδωσε νέες συστάσεις για τη σωστή χρήση μάσκας, όπως και το είδος που πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολίτες. Στόχος σε κάθε περίπτωση, είναι να υπάρξει μια αποτελεσματική παρέμβαση για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19.

Όντας ένας αναπνευστικός ιός, μπορεί να μεταδοθεί με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Εάν και εφόσον η μάσκα εφαρμόζεται σωστά, δεν θα υπάρχουν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας, εμποδίζοντας έτσι την εκπνοή σταγονιδίων που περιέχουν τον ιό. Το ευρύ κοινό, σύμφωνα με τη εγκύκλιο, θα πρέπει να χρησιμοποιεί μη ιατρικές (υφασμάτινες) μάσκες ή απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, φροντίζοντας για τη σωστή εφαρμογή τους.

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Υγείας, ξεκαθάρισε επίσης, τις περιπτώσεις που προτείνεται η χρήση διπλής μάσκας. Μια από αυτές που επισημάνθηκαν είναι και η περίπτωση των ανδρών με πυκνή γενειάδα. Λόγω του ότι ο όγκος της γενειάδας, δυσχεραίνει την καλή εφαρμογή της χειρουργικής μάσκας, επιτρέπει να υπάρξουν κενά ανάμεσα στο πρόσωπο και τη μάσκα. Σε αυτή την περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας, συνιστά τη χρήση υφασμάτινης μάσκας πάνω από τη χειρουργική. Ωστόσο, δεν συστήνεται η χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας, γιατί μετά την εφαρμογή της παραμένει κενό στο πάνω μέρος της μύτης και στο πλάι, απ’ όπου είναι δυνατή η είσοδος αέρα και σταγονιδίων.

Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα κάθε είδους μάσκας, είναι η σωστή εφαρμογή της. Τέλος, επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τα υπόλοιπα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ