Η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου θα μεταστεγαστεί στο κτήριο του Γυμνασίου Φανερωμένης

Το σχολείο θα ενοικιαστεί στο κράτος από την Αρχιεπισκοπή για τουλάχιστον 33 χρόνια και ακολούθως το κράτος θα αναθέσει τη χρήση του στο Πανεπιστήμιο.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Facebook / Γυμνάσιο Φανερωμένης Λευκωσία

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του «Φιλελεύθερου», το ιστορικό σχολείο της Φανερωμένης, στη Λευκωσία, θα πάρει ξανά ζωή, καθώς η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου θα μεταστεγαστεί στις εγκαταστάσεις του. Αυτό το γεγονός, αναμφισβήτητα, θα αλλάξει και την εικόνα της εντός των τειχών παλιάς πόλης.

Για να υλοποιηθεί αυτό, αναμένεται να υπογραφεί εντός των προσεχών εβδομάδων σχετικό μνημόνιο από το Υπουργείο Οικονομικών, την Αρχιεπισκοπή, τον Δήμο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ανακαίνιση του κτηρίου όπως και η σεισμολογική αναβάθμισή του, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο και θα κοστίσει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ανακαινίστηκε πλήρως ήταν την περίοδο 2001-2003.

Το σχολείο, σύμφωνα πάντα με το άρθρο του «Φιλελεύθερου», θα ενοικιαστεί στο κράτος από την Αρχιεπισκοπή για τουλάχιστον 33 χρόνια και το κράτος θα αναθέσει τη χρήση του στο Πανεπιστήμιο. Η Αρχιεπισκοπή, με το εξασφαλισμένο ενοίκιο από το κράτος, θα προχωρήσει στην αναπαλαίωση και συντήρηση ιδιόκτητων κτηρίων της, στην παλιά πόλη τα οποία θα μετατρέψει σε φοιτητικές εστίες της Σχολής. Το ίδιο θα πράξει και ο Δήμος Λευκωσίας μέσω της οικονομικής βοήθειας που θα λάβει από το «Ταμείου Ανάκαμψης».


Συνολικά, οι εστίες αναμένεται να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν εκατοντάδες άτομα, μεταξύ άλλων φοιτητές, ακαδημαϊκό προσωπικό, μελετητές αλλά και άλλους νέους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν στην παλιά πόλη.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία αφήνει πλήρως ικανοποιημένο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσο Χριστοφίδη, αναμένεται να προσελκύσει νέους ανθρώπους να ζήσουν στην παλιά πόλη, κάτι που σαφώς θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή όχι μόνο του ιστορικού σχολείου της Φανερωμένης αλλά ολόκληρης της παλιάς Λευκωσίας.

Πηγή: philenews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ