Με έναν στίχο από τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν έκλεισε τη χθεσινή του ομιλία ο Πρίγκιπας Κάρολος

«Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Article featured image
Article featured image

Με μια συγκλονιστική αντιφώνηση, την οποία έκλεισε μάλιστα στα ελληνικά με στίχους του Διονυσίου Σολωμού, ο πρίγκιπας Κάρολος αναφέρθηκε ένθερμα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι νιώθει βαθιά σύνδεση με τη χώρα - τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Στο επίσημο δείπνο που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των προσκεκλημένων των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Κάρολος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα των προγόνων του και ότι κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύζυγός του, Καμίλα, έφθασαν χθες στην Ελλάδα, όπου θα παραμείνουν και τη σημερινή ημέρα, για να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 2021.

Κάρολος Αθήνα.jpg
Άφιξη στην Αθήνα - Φωτο: Χάρης Ακριβιάδης/EUROKINISSI


Κάρολος Αθήνα 2.jpg
Άφιξη στην Αθήνα - Φωτο: Χάρης Ακριβιάδης/EUROKINISSI



«Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και για εμένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων - μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ''Δικαία των Εθνών'' από το Ισραήλ», τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Επεσήμανε επίσης ότι, όπως και το 1821, «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο», προσθέτοντας ότι «οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας».

Για να κλείσει, λέγοντας: «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονυσίου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».




Κεντρική Φωτογραφία: EUROKINISSI

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ