Θα τελειώσουμε σήμερα με το χαλούμι;

Για να δούμε, θα παρθεί σήμερα η απόφαση για την κατοχύρωση του ως Π.Ο.Π. από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν;

Article featured image
Article featured image

Σήμερα, Παρασκευή 26 Μαρτίου, η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν αναμένεται να βάλει την τελική σφραγίδα στον φάκελο, κατοχυρώνοντας το χαλούμι ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το αγαπημένο κυπριακό τυρί που έχει περάσει από πολλά «κύματα».

Αρχή με διαφωνία

Η περιπέτεια του χαλουμιού ξεκίνησε το 2009, όταν η Κύπρος επιχείρησε να το κατοχυρώσει ως Κυπριακό Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης. Το ζήτημα που προέκυψε αφορούσε στην ποσότητα του πρόβειου και αιγινού γάλακτος, η οποία σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή θα έπρεπε να ανέρχεται στο 51%. Η εν λόγω ποσόστωση ωστόσο έβρισκε αντίθετο το πανίσχυρο λόμπι των αγελαδοτρόφων, του οποίου οι πιέσεις οδήγησαν τελικά στην απόσυρση του κυπριακού φακέλου που εκκρεμούσε προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιχειρηματολογία αφορούσε στην ανάγκη απομάκρυνσης από τις ποσοστώσεις της παραδοσιακής συνταγής, αφού πλέον το χαλούμι παράγεται κυρίως από γάλα αγελάδας. Η διαμάχη στο εσωτερικό για τις ποσοστώσεις επέφερε την καθυστέρηση πολλών ετών, προκειμένου να εκκινήσει μια νέα προσπάθεια για κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ.

Στις 9 Ιουλίου 2014 υποβλήθηκε νέος φάκελος, αυτή τη φορά με αναφορά στο χαλούμι και με την τουρκική του ονομασία, Hellim. Η συμπερίληψη και του τουρκικού ονόματος του χαλουμιού θεωρήθηκε αναγκαία, ώστε να ξεπεραστεί και το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο της υπόθεσης κατοχύρωσης, το οποίο σχετιζόταν με την διαφωνία μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων για τον τρόπο παραγωγής και εμπορίας του χαλουμιού των τ/κ παραγωγών.

Το χαλούμι ως ΜΟΕ;

Ο βίος της υπόθεσης κατοχύρωσης του χαλουμιού αποδεικνύεται παράλληλος με τις πολιτικές εξελίξεις στο Κυπριακό και αυτό φαίνεται και από την επαναφορά του ζητήματος αμέσως μετά την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στις 27 Απριλίου. Ενόψει της πενταμερούς, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν ότι η επίλυση της δικοινοτικής διάστασης του χαλουμιού θα αποτελούσε ένα καλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενόψει της έναρξης του διαλόγου.

Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά την επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο στις αρχές του μήνα και με τις δύο πλευρές. Δώδεκα μέρες μετά η Κομισιόν θα ανακοίνωνε ότι στις 26 Μαρτίου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για το χαλούμι στην Επιτροπή Ποιότητας της ΕΕ, στο πλαίσιο της απόδοσης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στο συγκεκριμένο προϊόν. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η ψηφοφορία θα γίνει επί της συναντίληψης Γιούνκερ-Αναστασιάδη-Ακιντζί του 2015.

Πάντως, κοινοτικές πηγές που μίλησαν στη DW εμφανίστηκαν επιφυλακτικές για το κατά πόσον η 26η Μαρτίου θα αποτελέσει τελικά το τέλος του δρόμου, και θα καταφέρει το χαλούμι να βρεθεί στην ίδια κατηγορία με άλλα ΠΟΠ προϊόντα όπως τα γαλλικά τυριά και η ελληνική φέτα.



Πηγή: Ambitious Creative Co. - Rick Barrett / Unsplash

Πηγή: DW

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ