Πως συνδέεται ο Πλάτωνας με τον Αμερικανό ράπερ Lil Nas X;

Διαβάσαμε μια φράση του Πλάτωνα (στα αρχαία ελληνικά) στο νέο βίντεο του Lil Nas X.

Article featured image
Article featured image

Κυκλοφόρησε το πρώτο κομμάτι του Lil Nas X για το 2021, με τίτλο «Montero (Call Me by Your Name)». Η παραγωγή του τραγουδιού είναι των Take a DayTrip, Omer Fedi και Roy Enzo. Σε ένα βίντεο-υπερπαραγωγή με ομολογουμένως πλούσια φαντασία και έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία, όλοι οι χαρακτήρες ερμηνεύονται από τον 21χρονο ράπερ. Το βίντεο έχει σκηνοθετήσει ο Tanu Muino.

Στο 1:10 του βίντεο, παρουσιάζεται το Δέντρο της Γνώσης του Καλού και του Κακού, στο οποίο είναι χαραγμένη μια φράση από το «Συμπόσιο του Πλάτωνα» στα αρχαία Ελληνικά, «Ἐπειδὴ οὖν ἡ φύσις δίχα ἐτμήθη, ποθοῦν ἕκαστον τὸ ἥμισυ»*.



Ο Lil Nas X, που το πραγματικό του όνομα είναι Montero Lamar Hill, πέρσι είχε δηλώσει «Νομίζω ότι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει ότι το 2021 πρόκειται να είναι μια τρομερή χρονιά για μένα. Όχι μόνο μουσικά αλλά για τα πάντα». Επίσης ένα γράμμα που έγραψε στον εαυτό του όταν ήταν 14 ετών, φαίνεται να συνδέεται με το συγκεκριμένο τραγούδι.

«Αγαπητέ 14χρονε Montero,

Έγραψα ένα κομμάτι με τίτλο το όνομα μας. Είναι για ένα άτομο που γνώρισα το περασμένο καλοκαίρι. Ξέρω ότι υποσχεθήκαμε να μην κάνουμε ποτέ δημόσιο coming out, γνωρίζω ότι υποσχεθήκαμε να μη γίνουμε ποτέ σαν «αυτή» την κατηγορία των γκέι ατόμων, γνωρίζω ότι ορκιστήκαμε να πεθάνουμε με αυτό το μυστικό, αλλά αυτό θα ανοίξει τις πόρτες σε άλλα queer άτομα απλά να υπάρχουν. Βλέπεις, για μένα είναι πολύ τρομακτικό, ο κόσμος θα θυμώσει. Θα πουν ότι σπρώχνω μια ατζέντα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το κάνω. Η ατζέντα θα κάνει τον κόσμο να σταματήσει να ασχολείται με το τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι και να τους επιβάλλει το πώς θα πρέπει να είναι. Σου στέλνω την αγάπη μου από το μέλλον».



*Επειδή λοιπόν η φύση χωρίστηκε στα δυο, ποθεί το καθένα το (άλλο) μισό του.

(Η θεωρία του Πλάτωνα περί έρωτος. Ουσιαστικά λέει ότι αρχικά οι άνθρωποι είχαν δύο κεφάλια και τέσσερα πόδια-χέρια και ήταν ολοκληρωμένοι. Αλλά, για να μεν υπερβούν τα όρια, οι Θεοί τούς χώρισαν και έκτοτε είναι καταδικασμένοι να ψάχνουν το άλλο τους μισό).

Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ