Δέκα υπέροχα πράγματα για τη ζωή που είπε ο Vincent van Gogh

«Το να είσαι φυσιολογικός είναι ένας πλακόστρωτος δρόμος. Είναι άνετος να περπατάς αλλά δεν φυτρώνουν λουλούδια σε αυτόν».

Article featured image
Article featured image

Σαν σήμερα, το 1853 στο Zundert της Ολλανδίας γεννήθηκε ο Vincent van Gogh, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Ο ίδιος εντάσσεται στο κίνημα του μετα-ιμπρεσιονισμού, ωστόσο η επίδρασή του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φοβισμού και στην αφηρημένη τέχνη θεωρείται καταλυτική.

Ένας άνθρωπος που δεν έγινε αποδεκτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, τόσο από την κοινωνία όσο και από το συγγενικό του περιβάλλον. Παρόλα αυτά η ζωή του αποτέλεσε μια βασική και συνάμα αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Η μοναχική του ζωή, η ψυχική του διαταραχή, η απομόνωση σε ψυχιατρικό άσυλο και άλλα πολλά, επηρέασαν με έναν μοναδικό τρόπο την τέχνη του. Ούτε, όμως τα έργα του έτυχαν της αναγνώρισης που τους άρμοζαν, όσο βρισκόταν εν ζωή. Εντούτοις, μετά τον θάνατό του (πέθανε στις 29 Ιουλίου του 1890), το έργο του αναγνωρίστηκε, καθιστώντας τον ως ένα από τους σημαντικότερους ζωγράφους, με το όνομα του να παραμένει ανεξίτηλο στα βιβλία της ιστορία της Τέχνης.

Vincent_van_Gogh_-_Self-Portrait_-_Google_Art_Project.jpg
Self-portrait, 1889



Ο Vincent van Gogh δεν σταμάτησε να ονειρεύεται και αυτό διαφαίνεται μέσα από το θαυμαστό έργο του στη ζωγραφική αλλά και μέσα από τα αποφθέγματά του. Μέσω αυτών, διακρίνονται πολλά στοιχεία τόσο για τον τρόπο ζωής του όσο και για τον τρόπο σκέψης του.


Σήμερα, με αφορμή την επέτειο γέννησής του επιλέξαμε και παραθέτουμε δέκα από τα σημαντικότερα αποφθέγματά του.


1) «Δεν υπάρχει τίποτα πιο καλλιτεχνικό από το να αγαπάς κάποιον»

2) «Δεν ξέρω τίποτα με σιγουριά, αλλά το να βλέπω τα αστέρια με κάνει να ονειρεύομαι»

van-gogh-1024x809.jpg
Almond Blossoms, 1890

3) «Το να είσαι φυσιολογικός είναι ένας πλακόστρωτος δρόμος. Είναι άνετος να περπατάς αλλά δεν φυτρώνουν λουλούδια σε αυτόν»

4) «Εάν ακούς μία φωνή μέσα σου να σου λέει πως δεν μπορείς να ζωγραφίσεις, τότε με κάθε μέσο ζωγράφισε και η φωνή θα σωπάσει»

1024px-Van_Gogh_-_Starry_Night_-_Google_Art_Project.jpg
The Starry Night. 1889

5) «Υπάρχει γαλήνη ακόμα και μέσα στην καταιγίδα»


6) «Είναι καλό να αγαπάς πολλά πράγματα, γιατί εκεί βρίσκεται η πραγματική δύναμη. Όποιος αγαπά πολύ, κάνει πολλά, μπορεί να καταφέρει πολλά και ό,τι γίνεται με αγάπη, γίνεται καλά»

Sunflowers, 1888.jpg
Sunflowers, 1888


7) «Τι θα ήταν η ζωή, αν δεν είχαμε το κουράγιο να προσπαθούμε;»


8) «Οι ψαράδες γνωρίζουν ότι η θάλασσα είναι επικίνδυνη και η καταιγίδα τρομακτική, αλλά ποτέ δεν θεωρούν αυτούς τους κινδύνους επαρκή λόγο για να παραμείνουν στη στεριά»

984px-Vincent_van_Gogh_-_The_Bedroom_-_Google_Art_Project.jpg
Bedroom in Arles, 1888


9) «Τέχνη είναι να παρηγορείς εκείνους που είναι σπασμένοι από τη ζωή»


10) «Ονειρεύομαι αυτό που θέλω να ζωγραφίσω και μετά ζωγραφίζω το όνειρό μου»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ