Ο αρραβώνας 11χρονου με 13χρονη το 1942 στην Κλήρου και η προίκα του γαμπρού

Μια τραγελαφική ρετρό κυπριακή ιστορία 79 χρόνων.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία αρχείου

Μπορεί κατά καιρούς πολλοί, μαζί κι εμείς, ν’ αναπολούμε το παρελθόν και τις αθώες εποχές που πέρασαν ανεπιστρεπτί, ωστόσο, διαβάζοντας ιστορίες σαν αυτή δεν μπορείς παρά να χαίρεσαι που οι καιροί άλλαξαν και πλέον τέτοιες συμφωνίες, που αφορούν ανήλικους, είναι κατακριτέες και παράνομες.

Παρόλα αυτά, το 1942, στη γη των Αγίων, δύο οικογένειες από το χωριό Κλήρου, της επαρχίας Λευκωσίας, αποφάσισαν χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγω, να δώσουν λόγω και να αρραβωνιάσουν τα τέκνα τους ενώ αυτά βρίσκονταν ακόμα στις ηλικίες των 11 ετών (το αγόρι) και των 13 ετών (το κορίτσι).

Η εξωφρενική αυτή απόφαση των οικογενειών ήταν σοκαριστική ακόμη και για την τότε εποχή, με την εφημερίδα «Ανεξάρτητος» να προβάλλει την πρωτότυπη ιστορία στο φύλλο του. Λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας των δύο παιδιών, ευτυχώς, η εκκλησία δεν αποδέχτηκε να ευλογήσει τον αρραβώνα, εντούτοις αυτό δεν εμπόδισε τις δύο οικογένειες οι οποίες προχώρησαν δεσμεύοντας τα παιδιά τους με πολιτικό συμβόλαιο με τη σύμφωνη γνώμη του κοινοτάρχη του χωριού. Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα της εποχής, ο 11χρονος γαμπρός ζήτησε ως προίκα 100 ππιριλιά (βόλους).

Το απόκομμα της εφημερίδας δημοσίευσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στη σελίδα του στο Facebook και προέρχεται από το Αρχείο Εφημερίδων του Γραφείου.

aggelia.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ