Σαν σήμερα, πριν 132 χρόνια, εγκαινιάστηκε ο Πύργος του Άιφελ

Το κτήριο-σύμβολο του Παρισιού επικρίθηκε έντονα όταν κατασκευάστηκε.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Alexis Minchella | Unsplash


Σαν σήμερα, το 1889, έγινε η επίσημη τελετή εγκαινίων του Πύργου του Άιφελ, ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα κτήρια του κόσμου και το κτήριο – σύμβολο του Παρισιού. Αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο αλλά και μια σημαντική πηγή εσόδων για την πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Ο μεταλλικός πύργος κατασκευάστηκε το 1889 από τον Γάλλο μηχανικό Gustave Eiffel (1823 – 1923), από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το επίτευγμά του, ο Eiffel βραβεύτηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.


Ωστόσο, ο Πύργος του Άιφελ επικρίθηκε έντονα όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν αρνητικά σχόλια για το στυλ του και δημοσίευαν οργισμένες επιστολές από τον καλλιτεχνικό κόσμο του Παρισιού. Μάλιστα, είχε ξεκινήσει καμπάνια σαμποτάζ ενάντια στον Πύργο του Άιφελ από συγγραφείς, αρχιτέκτονες, ζωγράφους και εικαστικούς, για να εξαφανίσουν την «τεράστια καμινάδα εργοστασίου», όπως τον αποκαλούσαν.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απέχθειας από τους καλλιτέχνες της εποχής ήταν αυτό του μυθιστοριογράφου Guy de Maupassant, ο οποίος έτρωγε κάθε μέρα στο εστιατόριο του Πύργου γιατί όπως είπε, ήταν το μόνο σημείο του Παρισιού από το οποίο δεν τον έβλεπε.


Σήμερα, ο Πύργος θεωρείται ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά μνημεία του κόσμου και θα είναι για πάντα το σύμβολο της πρωτεύουσας της Γαλλίας.

Πηγή: σαν σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ