Πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα από ζωντανό δότη σε ασθενή με κορωνοϊό

Αχτίδα ελπίδας σε ασθενείς.

Article featured image
Article featured image

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευματική βλάβη σε ορισμένους ασθενείς. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει μεταμοσχεύσεις πνευμόνων ως μέρος της ανάνηψής τους από την ασθένεια.



Μια γυναίκα στην Ιαπωνία η οποία νόσησε από κορωνοϊό στα τέλη του 2020, πέρασε τους επόμενους μήνες σε τεχνική υποστήριξη. Ωστόσο η ασθένεια προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημία και στους δυο της πνεύμονες με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεταμόσχευση προκειμένου να ζήσει. Έτσι, ο σύζυγος και ο υιός της γυναίκας προσφέρθηκαν να δωρίσουν μέρη των πνευμόνων τους για να την σώσουν. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο, που ανέλαβε την μεταμόσχευση πνευμονικού ιστού, η ασθενής υποβλήθηκε σε εγχείρηση 11 ωρών από ιατρική ομάδα 30 ατόμων.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η περίπτωση αυτή ήταν η πρώτη στον κόσμο στην οποία μεταμοσχεύθηκε ιστός πνεύμονα από ζωντανούς δότες σε ασθενή Covid-19. Ο Δρ. Χιρόσι Ντέιτ, που ηγήθηκε της επέμβασης, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο χειρουργείο δίνει νέες ελπίδες σε ασθενείς που έχουν πάθει σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες από τον Covid-19. «Αποδείξαμε ότι έχουμε τώρα μια επιπλέον επιλογή στην μεταμόσχευση πνευμόνων (από ζωντανούς δότες)» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά από την επιτυχής επέμβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υγεία τόσο του συζύγου όσο και του υιού είναι σταθερή ενώ η μητέρα νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και θα παραμείνει για περίπου ακόμα δυο μήνες.

Πήγη: in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ