Πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα από ζωντανό δότη σε ασθενή με κορωνοϊό

Αχτίδα ελπίδας σε ασθενείς.

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευματική βλάβη σε ορισμένους ασθενείς. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει μεταμοσχεύσεις πνευμόνων ως μέρος της ανάνηψής τους από την ασθένεια.Μια γυναίκα στην Ιαπωνία η οποία νόσησε από κορωνοϊό στα τέλη του 2020, πέρασε τους επόμενους μήνες σε τεχνική υποστήριξη. Ωστόσο η ασθένεια προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημία και στους δυο της πνεύμονες με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεταμόσχευση προκειμένου να ζήσει. Έτσι, ο σύζυγος και ο υιός της γυναίκας προσφέρθηκαν να δωρίσουν μέρη των πνευμόνων τους για να την σώσουν. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο, που ανέλαβε την μεταμόσχευση πνευμονικού ιστού, η ασθενής υποβλήθηκε σε εγχείρηση 11 ωρών από ιατρική ομάδα 30 ατόμων.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η περίπτωση αυτή ήταν η πρώτη στον κόσμο στην οποία μεταμοσχεύθηκε ιστός πνεύμονα από ζωντανούς δότες σε ασθενή Covid-19. Ο Δρ. Χιρόσι Ντέιτ, που ηγήθηκε της επέμβασης, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο χειρουργείο δίνει νέες ελπίδες σε ασθενείς που έχουν πάθει σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες από τον Covid-19. «Αποδείξαμε ότι έχουμε τώρα μια επιπλέον επιλογή στην μεταμόσχευση πνευμόνων (από ζωντανούς δότες)» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά από την επιτυχής επέμβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υγεία τόσο του συζύγου όσο και του υιού είναι σταθερή ενώ η μητέρα νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και θα παραμείνει για περίπου ακόμα δυο μήνες.

Πήγη: in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ