«Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο» [Έκθεση στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή]

Η έκθεση θα συντρέχει με την ετήσια έκθεση του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, «Οι Παραδοσιακές Τεχνικές της Χαρακτικής».

Article featured image
Article featured image

Εις μνήμην της ιστορικού της τέχνης Νέλλης Κυριαζή, άνοιξε στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία, η έκθεση «Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο». Εκτίθενται 27 έργα από τη Συλλογή του αρχείου του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή (Κύπρος), του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή (Ελλάδα), και του Museo Civico delle Cappuccine di Bagnacavallo (Ιταλία).

IMG_1786.jpeg


Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ιωάννης Αντωνόπουλος, Μιχάλης Αρφαράς, Silvano Barducci, Λευτέρης Βελέτζας, Αριστείδης Βλάσσης, Onorio Bravi, Μανώλης Γιανναδάκης, Marisa Zattini, Νίκος Κασκούρας, Γιώργος Κυπρής, Αναστασία Κωνσταντάκου, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Κυριάκος Μορταράκος, Λάμπρος Ορφανός, Pino Pandolfini, Σπυριδούλα Πολίτη, Δήμητρα Σιατερλή, Γιάννης Στεφανάκης, Γιώργος Τσακίρης, Φλοράνς Χρηστάκη, Ξενής Σαχίνης, Ελένη Παναγίδου, Στέλιος Στυλιανού, Χαμπής, Παναγιώτης Λάρκος, Salvador Pizarro, Χαράλαμπος Κρασιάς.

IMG_1793.jpeg


Η Νέλλη Κυριαζή που επιμελήθηκε την μεγάλη έκθεση «Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο», στην Αθήνα το 2018, έγραψε: Η έκθεση «H Χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο» που συσπειρώνει καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, με ανόμοια «εθνικά» βιώματα και κοινωνική «ιστορία», παρουσιάζεται απολύτως συμβατή ως προς το περιεχόμενο και τους στόχους της με την ίδια την ουσία, την υπόσταση και τον επικοινωνιακό δυναμισμό της χαρακτικής τέχνης, αποκωδικοποιώντας ανησυχίες, θέσεις και προβληματισμούς, άλλοτε με τον εξόφθαλμο σαρκασμό και την σάτιρα, άλλοτε με περισσότερο χαμηλόφωνες προσεγγίσεις ή αναγωγές.

Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 14 Αυγούστου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη μέχρι Κυριακή, 10:00 - 16:00


Η περιοδική αυτή έκθεση με σύγχρονους χαράκτες στον 21ο αιώνα, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14 Αυγούστου 2021 και θα συντρέχει με την ετήσια έκθεση του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, «Οι Παραδοσιακές Τεχνικές της Χαρακτικής».

Στην ετήσια έκθεση εκτίθενται 50 έργα της συλλογής του Μουσείου, από τον δέκατο έκτο αιώνα μέχρι και σύγχρονα έργα. Επεξηγηματικά κείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την πολύμορφη διάσταση της χαρακτικής, χάρη στις πολλές μεθόδους των τριών βασικών παραδοσιακών τεχνικών της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ