Η υπαίθρια έκθεση με τίτλο «Η Ιστορία έχει πρόσωπο» φιλοξενείται από προχθές στην παλιά Λευκωσία

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Δήμος Λευκωσίας.

Article featured image
Article featured image


Από τις 15 Απριλίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, το ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας θα φιλοξενεί την υπαίθρια έκθεση με τίτλο «Η Ιστορία έχει πρόσωπο», τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.



Όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, πρόκειται για «μια ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821 που διοργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Έκθεση.jpg


Έκθεση 2.jpg


Έκθεση 3.jpg


Έκθεση 4.jpg



Δύο αιώνες μετά το ιστορικό συμβάν, στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας –συγκεκριμένα, κατά μήκος των πεζοδρόμων Λήδρας και Ονασαγόρου, Πλατεία Φανερωμένης, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου– φιλοξενείται μια εντυπωσιακή υπαίθρια ανοικτή έκθεση που φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Έκθεση 5.jpg


Έκθεση 6.jpg


Έκθεση 7.jpg


Έκθεση 8.jpg



Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 πορτραίτα, τα οποία φιλοτέχνησε, κατά την περίοδο 1839-1844, ο Benjamin Mary, διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα, καταφέρνοντας ουσιαστικά να συλλάβει την έκφραση των προσώπων σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.

Έκθεση 9.jpg


Εκθεση 10.jpg


Έκθεση 11.jpg


Έκθεση 12.jpg


Έκθεση 13.jpg



Μεταξύ άλλων, εικονίζονται οι Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, ο Βρεττανός φιλέλληνας G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, ο Κύπριος Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης.

Έκθεση 14.jpg


Έκθεση 15.jpg


Έκθεση 16.jpg


Έκθεση 17.jpg


Έκθεση 18.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ