Κύπρος
Οι επικαιροποιημένες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τα νέα μέτρα
Οι προσθήκες, οι διαφοροποιήσεις και οι αλλαγές που προέκυψαν λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του τρίτου Lockdown.
***Να υπενθυμίσουμε πως τα νέα μέτρα έχουν ισχύ από χθες, 26 Απριλίου και θα εφαρμόζονται έως και τις 9 Μαΐου.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ:
- Ποιες ώρες ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων;
Η απαγόρευση μετακινήσεων ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.
- Για ποιους λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας (9 το βράδυ με 5 το πρωί της επόμενης μέρας);
Η μετακίνηση προσώπων κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:
- για σκοπούς εργασίας από και προς τους χώρους εργασίας με την παρουσίαση του Εντύπου Α, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα μετακίνησης τις πιο πάνω ώρες.
- για σκοπούς αδήριτης και επείγουσας ανάγκης, δηλαδή για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και για μετάβαση για παροχή επείγουσας βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτό-προστατευθούν.
Πόσες φορές ανά ημέρα θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση;
Κατ’ εξαίρεση μετακίνηση θα επιτρέπεται μία φορά ανά ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο ερώτημα 5. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύνανται να χρησιμοποιούν το Έντυπο Β για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους.
Διευκρινίζεται ότι για σκοπούς μετάβασης από και προς την εργασία για σκοπούς εργασίας δεν απαιτείται η αποστολή sms, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει το Έντυπο Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη του.
Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), επιτρέπεται η μετακίνηση προσώπων δύο φορές με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 σύμφωνα με τις κατηγορίες που περιγράφονται στην ερώτηση 5 και για το εύλογο χρονικό διάστημα των 3 ωρών την φορά που έχει οριστεί.
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ SMS;
Η μετακίνηση χωρίς αποστολή sms επιτρέπεται:
- για διακίνηση ατόμων με αναπηρία και ατόμων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού, μαζί με τον συνοδό τους.
- για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή για φυσική άσκηση, νοουμένου ότι θα περιορίζεται στην περιοχή που γειτνιάζει με την κατοικία (σε ακτίνα 500 μ. από την κατοικία τους) και εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων που συνοδεύονται από τους γονείς τους.
- για μεταφορά ανήλικων παιδιών από και προς τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης.
- για εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις/κλάδους που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, και επιθυμούν στην διαδρομή από/προς τον εργασιακό τους χώρο να μεταβούν σε υποστατικά που παραμένουν σε λειτουργία για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ή στα Πράσινα Σημεία που λειτουργούν σε Δήμους/Κοινότητες για την απόρριψη αντικειμένων.
- για εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται με φυσική παρουσία και οι οποίοι επιθυμούν να υποβληθούν σε rapid test στα σημεία δειγματοληψίας, κατά την μετάβαση ή αναχώρηση από τον εργασιακό τους χώρο ή κατά τη διάρκεια που βρίσκονται στην εργασία τους.
- για σκοπούς μετάβασης σε Κέντρο Εμβολιασμού για προγραμματισμένο ραντεβού κατά της COVID-19, νοουμένου ότι προσκομίζεται το επιβεβαιωτικό μήνυμα ή το σχετικό έντυπο ή η Κάρτα Εμβολιασμού για σκοπούς επιβεβαίωσης της μετακίνησης τη συγκεκριμένη ώρα.
- για σκοπούς μετάβασης σε Κέντρο Αιμοδοσίας.
- για σκοπούς μετάβασης σε χώρους θρησκευτικής λατρείας κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας (26 Απριλίου – 2 Μαΐου) μόνο για τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.
Επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών;
Ναι, η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στα σημεία της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες, με συγκεκριμένες εύλογες εξαιρέσεις, όπως μετακίνηση για σκοπούς κυνηγίου και ψαρέματος, για μεταφορά οπλιτών και για μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο, για κηδεία, για φροντίδα ηλικιωμένων και μη αυτό-εξυπηρετούμενων σε διαφορετική Επαρχία από αυτή της μόνιμης διαμονής ή για σκοπούς γεωργικών και κτηνιατρικών εργασιών.
Πόσα άτομα μπορούν να επιβαίνουν σε ιδιωτικό όχημα και πόσους επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν τα ΜΜΜ;
Στα ιδιωτικά οχήματα μπορούν να επιβαίνουν άτομα της ίδιας οικογένειας (νοικοκυριού), περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων της οικογένειας, ανάλογα με τη χωρητικότητα του οχήματος, χωρίς τη χρήση μάσκας. Σε περιπτώσεις μετακίνησης με όχημα ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά, επιτρέπεται να επιβαίνουν στο όχημα μέχρι τρία (3) άτομα, περιλαμβανομένου του οδηγού, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας. Για μετακινήσεις για σκοπούς εργασίας με ιδιωτικό όχημα χωρητικότητας πέραν των πέντε (5) ατόμων (π.χ. εργαζόμενοι σε εργοτάξια, μεταφορείς, κτλ), επιτρέπεται να επιβαίνουν μέχρι τέσσερα (4) άτομα, με απαραίτητη χρήση μάσκας. Για σκοπούς εργασίας και σε περίπτωση που το ιδιωτικό όχημα είναι χωρητικότητας κάτω των πέντε (5) ατόμων, επιτρέπεται να επιβαίνουν μέχρι τρία (3) άτομα, με απαραίτητη χρήση μάσκας.
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, ταξί, κτλ) καθορίζεται με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ:
Επιτρέπονται οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες;
Οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες απαγορεύονται, πλην των μόνιμα διαμενόντων σε αυτές. Νοείται ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση γεύματος/δείπνου σε οικίες για γάμους και βαφτίσεις.
Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.
Παράλληλα, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες για σκοπούς:
- φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη χρονική περίοδο/διάρκεια όπου η φυσική παρουσία των γονέων/κηδεμόνων είναι απαραίτητη στον χώρο εργασίας τους (π.χ. βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι, κηδεμόνας, φροντιστές, κτλ).
- υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων, κοκ). Νοείται ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παραμένουν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη φροντίδα του ατόμου, ώστε να μην το εκθέτουν σε κίνδυνο.
- εργασίας από επαγγελματίες, όπως ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, οικιακών βοηθών, κηπουρών, ελαιοχρωματιστών, κοκ, καθώς και επαγγελματιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινοτικοί νοσηλευτές, κοκ), μόνο για το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους.
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ:
Επιτρέπεται η λειτουργία των ιερών ναών/ θρησκευτικούς χώρους λατρείας;
Η Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς/θρησκευτικούς χώρους λατρείας τελείται χωρίς την παρουσία πιστών. Διευκρινίζεται ότι οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για ατομική προσευχή (ταυτόχρονη φυσική παρουσία μέχρι 10 άτομα ανά θρησκευτικό χώρο), νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (αποστάσεις, μάσκες, μέγιστος αριθμός ατόμων).
Διευκρινίζεται ότι η παρουσία πιστών απαγορεύεται και στον προαύλιο χώρο των ναών/θρησκευτικών χώρων λατρείας.
Κατ’ εξαίρεση και μόνο για τις λειτουργίες της Μεγάλης Βδομάδας (26 Απριλίου 2021-2 Μαΐου), επιτρέπεται η παρουσία πιστών στο εσωτερικό των ναών, νοουμένου ότι προσκομίζουν το αποδεικτικό εμβολιασμού τους για την COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με τη μία δόση τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης. Για την πιο πάνω περίοδο, επιτρέπεται η επίσης η παρουσία προσώπων στα προαύλια των ναών, νοουμένου ότι τα πρόσωπα που παρευρίσκονται είναι καθήμενα και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.