Δύο γυναίκες πίσω από τον πρόεδρο για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της εφ’ όλης της ύλης ομιλίας του στο Κογκρέσο.

Article featured image
Article featured image

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, στο φόντο πίσω από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, βρίσκονται δύο γυναίκες. Η αντιπρόεδρός Κάμαλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Η Πελόζι, στα 81 της χρόνια, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ήδη έχει ακούσει αρκετές προεδρικές ομιλίες.

Προκάλεσε σάλο τον Φεβρουάριο του 2020, σχίζοντας μπροστά στις κάμερες το αντίτυπο της ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης, που είχε μόλις εκφωνήσει ο Ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά για πρώτη φορά έχει την Κάμαλα Χάρις πλάι της. Είναι κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν στα περίπου 245 χρόνια της ιστορίας των ΗΠΑ.

Κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα, η πρώην γερουσιάστρια και πρώην εισαγγελική λειτουργός είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Όπως τόσες άλλες γυναίκες, νοιώθω υπερηφάνεια για αυτή τη στιγμή, διότι μας βλέπω να εκπροσωπούμαστε», σχολίασε μέσω Twitter η Δημοκρατική βουλεύτρια Μπάρμπαρα Λι. «Αυτό έπρεπε να έχει γίνει καιρό πριν».Στα αρνητικά της ιστορικής αυτής εικόνας είναι πως και οι δυο φορούν μάσκες, υποχρεωτικές πλέον στο ημικύκλιο, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2007 ως το 2011, η Πελόζι, αναδείχθηκε ξανά στο κορυφαίο αξίωμα το 2019.

Η Κάμαλα Χάρις από την άλλη, είναι πρώτη στη σειρά διαδοχής του προέδρου. Η Νάνσι Πελόζι είναι δεύτερη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ