Η τραγωδία της Ινδίας μας αφορά όλους

«Αν δεν βοηθήσουμε στην Ινδία, ανησυχώ για μια έκρηξη επιπτώσεων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Ashish Jha, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo


Η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρομακτική έξαρση στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, καταγράφοντας τραγικό ρεκόρ θανάτων ασθενών με την COVID-19 (3.293), όπως και νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων (360.960) σε 24 ώρες. Η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων, έχει προκαλέσει χάος στο σύστημα υγείας της χώρας, δημιουργώντας μια εθνική κρίση με παγκόσμιες επιπτώσεις.

1608a8368e3bd4.JPG


Όταν μια χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τόσο μεγάλα επίπεδα μολύνσεων, τότε είναι πιθανό να υπάρξει μετάδοση του ιού και σε άλλες χώρες. «Ο ιός δεν καταλαβαίνει από σύνορα, εθνικότητες, ηλικία, φύλο ή θρησκεία», ανέφερε η επιστημονική σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμγια Σουαμινάθαν.


Ειδικότερα, αν ένα άτομο ταξιδέψει σε μια χώρα όπου ο κορωνοϊός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αυξάνονται και οι πιθανότητες να φέρει μαζί του τον ιό κατά την επιστροφή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια πρόσφατη πτήση από το Νέο Δελχί προς το Χονγκ Κονγκ, περίπου 50 επιβάτες εντοπίστηκαν θετικοί στην Covid.

Επίσης, όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να μεταλλαχθεί και να δημιουργήσει παραλλαγές, που θα μπορούσαν τελικά να αντισταθούν στα τρέχοντα εμβόλια, απειλώντας να υπονομεύσουν την πρόοδο άλλων χωρών όσον αφορά τον περιορισμό της πανδημίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.



«Αν δεν βοηθήσουμε στην Ινδία, ανησυχώ για μια έκρηξη επιπτώσεων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ. Ashish Jha, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown. Αρκετές χώρες προσπαθούν ήδη να βοηθήσουν στέλνοντας προμήθειες στην Ινδία. Οι συμπυκνωτές οξυγόνου των ΗΠΑ έφτασαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και την Τετάρτη το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γερμανία δεσμεύτηκαν να παράσχουν περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς τα ρωσικά αεροπλάνα απογειώθηκαν από το Ζουκόφσκι για το Δελχί μεταφέροντας φάρμακα και αναπνευστήρες.


Το ξέσπασμα του ιού της Ινδίας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μας αφορά όλους. Εξάλλου, η εξάπλωση του COVID-19 σε ολόκληρο τον πλανήτη ήταν μια υπενθύμιση για το πόσο αλληλένδετα είναι όλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ