Γιορτάζουν τα μαγικά κίτρινα χαρτάκια που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας

Τα αυθεντικά post-it notes κυκλοφόρησαν στις 6 Απριλίου 1980, σε καναρινί χρώμα, τετράγωνο σχήμα και μέγεθος 76 τετραγωνικά χιλιοστά.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Kelly Sikkema / Unsplash

Τα post-it είναι τα μικρά κίτρινα (και όχι μόνο) χαρτάκια για σημειώσεις και υπενθυμίσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Τα αυθεντικά post it έχουν κίτρινο (καναρινί) χρώμα και τετράγωνο σχήμα. Σήμερα, στην αγορά υπάρχει πληθώρα επιλογών τόσο σε χρώματα όσο και σε μεγέθη.

Στις 6 Απριλίου 1980, τα post it κυκλοφόρησαν επισήμως στην αγορά των ΗΠΑ με την επωνυμία Post-it Notes η οποία αποτελεί έκτοτε σήμα-κατατεθέν της αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία 3M. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα τον επόμενο χρόνο, άρχισε η διάθεσή τους στον Καναδά και την Ευρώπη. Χρόνο με τον χρόνο κατάφεραν να καθιερωθούν στην συνείδηση των χρηστών, σε σημείο που η ονομασία Post-it να χαρακτηρίζει μια ολόκληρη κατηγορία προϊόντων. Με τη λήξη της πατέντας της 3Μ, τη δεκαετία του ’90, πολλές εταιρείες άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος, όπως η BIC με τα Sticky Notes.

Τα Post-it εκτός από χαρτάκια για σημειώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σελιδοδείκτες αλλά και ως υλικό από εικαστικούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έργο του Αμερικανού ζωγράφου Ρόμπερτ Κίτγε με τα κίτρινα αυτοκόλλητα χαρτάκια, πουλήθηκε σε φιλανθρωπική δημοπρασία στην τιμή των €769, καθιστώντας το ως το πιο ακριβό έργο τέχνης με Post it.

9933cf0185889185e08868cc644e245e-side.jpg


Σήμερα, τα «μαγικά χαρτάκια» εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα, προσαρμόστηκαν με την εξέλιξη της τεχνολογίας και πλέον βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή, σε εφαρμογές και widgets τόσο στα κινητά μας τηλέφωνα όσο και στους υπολογιστές μας. Φαίνεται πως κάποιες συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ