Μια εξαιρετική ιδέα που προέκυψε από τη συνήθεια ασθενών να πλέκουν, περιμένοντας για την εξέτασή τους

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πλεξίματος είναι απεριόριστες, και άρα το πρόβειο μαλλί είναι απίστευτα χρήσιμο στην υγεία και την ευημερία των ατόμων και της κοινωνίας.

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού, και την πολύ όμορφη σημερινή εκδήλωση στη βιολογική φάρμα Riverland, μιλήσαμε με τους συνεργάτες μας στο ίδρυμα EWE (European Wool Exchange) με σκοπό να ενημερωθούμε σφαιρικά σε σχέση με το πρόβειο μαλλί, τις χρήσεις του στην κοινωνία, την κυκλική οικονομία, το ποσοστό ανακύκλωσης του πρόβειο μαλλιού στην Κύπρο, τις ευεργετικές ιδιότητες του πλεξίματος, αλλά και τι θα γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού.


Αρχικά, τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε κυκλική οικονομία;

Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια πρόβατα, των οποίων το μαλλί παραμένει αναξιοποίητο και απορρίπτεται. Εκτιμάται ότι σχεδόν η μισή παραγωγή μαλλιού στην Ευρώπη καταστρέφεται, θάβεται ή καίγεται, με αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Η κυκλική οικονομία του πρόβειου μαλλιού είναι η ανακύκλωσή του και η επιστροφή του ως πολύτιμου πόρου με πολλαπλές χρήσεις στην κοινωνία. Όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης, και η κυκλική οικονομία πρόβειου μαλλιού είναι μια πρόκληση που θα αφήσει στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας μια πιο υγιή ζωή και έναν καθαρό πλανήτη.

Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το πρόβειο μαλλί στην υγεία και την ευημερία των ατόμων και της κοινωνίας;

Το πρόβειο μαλλί έχει πολλαπλές χρήσεις που μπορεί να προσφέρει στη κοινωνία, στην οικονομία και στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Το πρόβειο μαλλί αποτελεί φυσική προστασία για το σώμα μας, είτε ως ένδυμα είτε στο στρώμα που ξαπλώνουμε το βράδυ. Το πρόβειο μαλλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θερμοστάτης, ρυθμίζοντας τη θερμότητα του σώματος μας -όχι πολύ κρύο, όχι πολύ ζεστό. Οι χειροτεχνίες με πρόβειο μαλλί όπως είναι το πλέξιμο με μαλλί είναι μια ενασχόληση που βοηθά στη χαλάρωση και κρατά το μυαλό μας σε εγρήγορση και βοηθά τα χέρια μας να γίνονται ευκίνητα και γρήγορα. Το θεραπευτικό πλέξιμο χρησιμοποιείται από ασθενείς. Το πρόβειο μαλλί είναι ένα υπέροχο εργαλείο αλληλεγγύης!

Banner-2-Topics-&-Issues_V2.png


Πώς προέκυψε ως όρος το θεραπευτικό πλέξιμο;

Όπως μας έχει αναφέρει ο Δρ. Alberto Costa, ιδρυτής του ιδρύματος EWE, η ιδέα ξεκίνησε όταν έβλεπε τις ασθενείς του να περιμένουν στο νοσοκομείο για την εξέτασή τους πλέκοντας. Οι ασθενείς περίμεναν ήρεμες την σειρά τους χωρίς στρες και χωρίς άγχος. Από εκεί ξεκίνησε να μελετά για το πρόβειο μαλλί και καταλήξαμε στο σήμερα όπου προωθούμε το «θεραπευτικό πλέξιμο» για να δείξουμε την εξαιρετική ικανότητα του πλεξίματος να ηρεμεί το μυαλό, να μειώνει το άγχος και τον πόνο και να διευκολύνει την κοινωνική ένταξη.

Αν κάναμε μια προσπάθεια να απαριθμήσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του πλεξίματος, πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να γράψουμε;

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τις απαριθμήσουμε και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πυλώνας του είναι η ψυχική και σωματική βελτίωση της υγείας και αυτό καλύπτει τα πάντα. Προϋποθέτει χαλάρωση, μείωση του στρες που φέρει ως αποτέλεσμα την μείωση του σωματικού πόνου. Όπως προαναφέραμε, κρατά το μυαλό μας σε εγρήγορση και καθιστά τα χέρια μας ευκίνητα και γρήγορα.


Πού χρησιμοποιείται το πρόβειο μαλλί; Ποια παράμετρος καθορίζει τη χρήση του;

Είναι πραγματικά απίστευτο το τι μπορεί να μας προσφέρει ένας τόσο αγνός, φυσικός πόρος, μια ανανεώσιμη φυσική πηγή. Το πρόβειο μαλλί είναι ανθεκτικό και συνεχώς ανακυκλώσιμο. Μπορεί να μετατραπεί από ένα πουλόβερ σε ένα υπέροχο σετ γάντια χωρίς να φθαρεί. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία υφασμάτων για την παραγωγή υφασμάτων και ρούχων, για την παραγωγή επίπλων, κουρτινών, χαλιών και κρεβατιών. Χρησιμοποιείται επίσης ως μονωτικό υλικό από τις κατασκευαστικές εταιρείες, ως φυσικό λίπασμα στη γεωργία, ακόμη και για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων! Το λίπος του πρόβειου μαλλιού χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων.

Πόσο διαδεδομένη είναι η ανακύκλωση του μαλλιού στην Κύπρο;

Δυστυχώς, στην Κύπρο δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο θα θέλαμε όμως θεωρούμε ότι ξεκινήσαμε να έχουμε αρκετή απήχηση και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα. Στόχος του ιδρύματος EWE είναι ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ πολλών συνδέσμων και ομάδων στην Ευρώπη, που έχουν κοινό στόχο την κυκλική οικονομία του πρόβειου μαλλιού και ως αντάλλαγμα του στην κοινωνία ως πολύτιμος πόρος με πολλαπλές χρήσεις και αυτό είναι πολύ καλή στήριξη για εμάς στη Κύπρο. Έχουμε την στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας παραμένουμε όμως αισιόδοξοι.

EWD-banner-5_V2.png

Τι ακριβώς θα γίνει στην εκδήλωση της 9ης Απριλίου;

Η 9η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Πρόβειου Μαλλιού. Στόχος της ημέρας είναι να γιορτάσουμε το πρόβειο μαλλί και να δημιουργήσουμε ευαισθητοποίηση στο κοινό αφού η ημέρα αυτή παρέχει μια μοναδική ευκαιρία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία ανταλλαγής πληροφοριών και μάθησης από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η εκδήλωση θα είναι ζωντανά μέσω της σελίδας του ιδρύματος EWE στο Facebook.

https://www.facebook.com/European-Wool-Exchange-Foundation-EWE-101361918497256

Αφετηρία είναι στις 11:00 π.μ από την Κύπρο και συγκεκριμένα από την βιολογική φάρμα Riverland. Στη συνέχεια θα υπάρχει σύνδεση με περισσότερες από 25 χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα άτομα και οργανισμοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό με σκοπό να μοιραστούν με το κοινό τις δικές τους γνώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ