Άλμπερτ Μπουρλά: Τρίτη δόση Pfizer μετά τους εννέα μήνες και επανάληψη εμβολίου κάθε χρόνο

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις.

Article featured image
Article featured image

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού, 9-12 μήνες μετά τη δεύτερη, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμοακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά.

Μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με βασικό θέμα τη μάχη της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας, ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει τον οργανισμό από τον κορωνοϊο για τουλάχιστον έξι μήνες, και παράλληλα εκτίμησε ότι μετά τη τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνονται ετήσιοι εμβολιασμοί.

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να μην καλύπτεται από το εμβόλιο της εταιρείας του, ενώ τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πατεντών επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν γινόταν αυτό, θα χρειάζονταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή. Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση απελευθέρωσης θα προκύψει πρόβλημα με την επάρκεια των υλικών. «Οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή εμβολίων θα αποθηκεύονταν σε επίδοξες κατασκευάστριες εταιρείες με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια έλλειψη σε αυτές που ήδη παρασκευάζουν εμβόλια που σώζουν ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.

«Το ζήτημα της τιμής του εμβολίου το έχουμε ήδη επιλύσει. Η τιμή διαφέρει στις πλούσιες χώρες, όπως τις κατατάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα, δηλαδή στην ΕΕ και τις ΗΠΑ το εμβόλιο κοστίσει όπως ένα απλό γεύμα. Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος το εμβόλιο πωλείται στην μισή τιμή, ενώ στις φτωχές χώρες στο κόστος παραγωγής του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά. Ως προς τον όγκο παραγωγής, επισήμανε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη τη δυνατότητα να παράγουν στα επίπεδα που χρειάζεται και στόχος της Pfizer είναι να παράγει 3 δισ. δόσεις για όλο τον κόσμο φέτος και 4 δισ. δόσεις το 2022.

Σε ό,τι αφορά στο αντιικό φάρμακο (σε μορφή χαπιού) που αναπτύσσει η Pfizer, αποκάλυψε ότι η ουσία στην οποία δουλεύει η εταιρεία έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι σκοτώνει τον ιό και είναι πολύ ασφαλές. Πρόσθεσε όμως ότι ασφαλή συμπεράσματα για την ουσία αυτή «θα έχουμε μετά το καλοκαίρι».

Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ