Η απόλυτη εγκατάλειψη αποτυπωμένη στις φωτογραφίες ενός κυπριακού χωριού

Ένα (ακόμα) χωριό-φάντασμα της Επαρχίας Πάφου.

Article featured image
Article featured image

Όπως αναφέρεται σε ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο της CITY, μέσα από το οποίο παρουσιάσαμε κάποια από τα χωριά-φαντάσματα της Κύπρου, το φαινόμενο της εγκατάλειψης χωριών/τοποθεσιών στην Κύπρο παρατηρείται κυρίως στο διάστημα 1960-1975 και σχετίζεται τόσο με τις δικοινοτικές ταραχές όσο και με την Τουρκική Εισβολή.

Η εγκατάλειψη αυτή αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του χωριού Βρέτσια, της επαρχίας Πάφου. Τις φωτογραφίες δημοσίευσε στη σελίδα Τοπία της Κύπρου / Landscapes of Cyprus ο Γιώργος Γεωργιάδης.

Βρέτσια  (1).jpg


Βρέτσια  (3).jpg


Τα Βρέτσια βρίσκονται σε απόσταση 38 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Πάφου, σε υψόμετρο 590 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα βόρεια συνορεύουν με την Πάνω Παναγιά, στα ανατολικά με το Μηλικούρι, στα νότια με τον Άγιο Ιωάννη και στα δυτικά με την Κοιλίνια.


Βρέτσια  (4).jpg


Βρέτσια  (5).jpg


Σύμφωνα με τις απογραφές πληθυσμού που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, ο πληθυσμός των Βρετσιών έως το 1974 αποτελείτο από Τουρκοκύπριους. Οι Ελληνοκύπριοι ήταν ελάχιστοι.

Βρέτσια  (6).jpg


Ως πρόσφατος επισκέπτης του χωριού -το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν κατοικείται από κανένα- ο Γιώργος μοιράστηκε κάποιες συμβουλές σε όσους θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν το ερειπωμένο χωριό. Συγκεκριμένα αναφέρει οτι «ο ασφαλτωμένος δρόμος που οδηγεί στο χωριό είναι σε άσχημη κατάσταση, εγκαταλελειμμένος και επικίνδυνος. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει πιο εύκολη και ευχάριστη από το Δάσος της Πάφου (από το Γεφύρι του Τζιέλεφου στον απέναντι χωματόδρομο, και στην πορεία θα δει κάποιος και το Γεφύρι του Ρουδιά)».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ