Σαν σήμερα, το 1977 έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Ο Πόλεμος των Άστρων»

Μια από τις πιο επιτυχημένες και σημαντικές ταινίες όλων των εποχών.

Article featured image
Article featured image

Στις 25 Μάιου του 1977 κάνει πρεμιέρα σε μόλις 32 κινηματογράφους των ΗΠΑ η ταινία «Ο Πόλεμος των Άστρων», σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζορτζ Λούκας.

star wars 2.jpg



Η θρυλική ταινία επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστές τους Σερ Άλεκ Γκίνες, Μαρκ Χάμιλ, Χάρισον Φορντ και Πίτερ Κάσινγκ γνώρισε αμέσως μια ομολογουμένως απρόσμενη επιτυχία. Κάτι που μπορεί να αποδοθεί στην ανάγκη των Αμερικανών να ξεφύγουν από τη ζοφερή πραγματικότητα που τους περιέβαλε, μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ και το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.



Όπως είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Τζορτζ Λούκας, το σενάριο είναι εμπνευσμένο από μύθους και αφηγήσεις ενώ οι χαρακτήρες του είναι επηρεασμοί από τον «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» του Τόλκιν και από τον κινηματογραφικό κόσμο του Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα.

Mark-Hamill-Carrie-Fisher-Peter-Mayhew-Star.jpg


Η πρώτη ταινία της σειράς «Ο Πόλεμος των Άστρων» είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και σημαντικές ταινίες όλων των εποχών. Μάλιστα, έχει τιμηθεί συνολικά με 7 Βραβεία Όσκαρ, κυρίως για τα τεχνικά της επιτεύγματα -ηχητικά και οπτικά εφέ- που άνοιξαν νέους δρόμους στην τέχνη του κινηματογράφου. Επιπρόσθετα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ανακήρυξε τη μουσικής της ταινίας, την οποία υπογράφει ο Τζον Ουίλιαμς, ως την κορυφαία κινηματογραφική μουσική όλων των εποχών.


«Ο Πόλεμος των Άστρων», ως πολιτιστικό φαινόμενο σημάδεψε την τελευταία τριακονταετία έχοντας δημιουργήσει εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο. Από την πρώτη ταινία του 1977 γεννήθηκαν νέες ταινίες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σήριαλ, βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, ευχετήριες κάρτες και επιτραπέζια παιγνίδια. Το συνολικό κέρδος της βιομηχανίας «Πόλεμος των Άστρων», σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού περιοδικού Forbes, ανέρχεται σε 30.1 δισεκατομμύρια δολάρια (2012). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζορτζ Λούκας έθεσε ως όρο στο συμβόλαιό του με τη FOX να έχει το 40% στα κέρδη από την εμπορική εκμετάλλευση της επωνυμίας «Star Wars». Σήμερα είναι πάμπλουτος και θεωρείται ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Χόλυγουντ.



Πηγή: Σαν σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ