«Coronapass»: Τίθεται θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων;

Όσα ανέφερε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Article featured image
Article featured image


Δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εφαρμογή Coronapass, χωρίς τη σύμφωνο γνώμη του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δήλωσε, μεταξύ άλλων, η ίδια η Επίτροπος, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι».

Συγκεκριμένα, η κα Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου ανέφερε πως «η εφαρμογή που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας, βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με το δικό μας γραφείο εάν υπάρχει ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων ή αν μπορεί να ισχύσει υπό προϋποθέσεις».

Πρόσθεσε δε πως το Γραφείο της γνώριζε για τη σκέψη της Κυβέρνησης για το Coronapass, «αλλά είναι γνωστό ότι τέτοιες επεξεργασίες χρειάζονται και εκτίμηση αντικτύπου. Αυτή η διαβούλευση με την εκτίμηση αντικτύπου δεν έχει προηγηθεί της όποιας απόφασης». Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν είναι αργά, καθώς η εφαρμογή δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία. «Χωρίς τη σύμφωνο γνώμη μας δεν μπορεί να λειτουργήσει η εφαρμογή», η οποία, όπως συμπλήρωσε η Επίτροπος, πρέπει σε κάθε περίπτωση «να πληροί τις προϋποθέσεις της νόμιμης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων».



Τέλος, η κα Λοϊζίδου, όσον αφορά στην απόφαση για υπόδειξη γραπτών αποδεικτικών στοιχείων από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, είπε πως αυτό είναι κυβερνητική απόφαση και όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να ελέγχονται μόνο από την Αστυνομία και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

«Να θυμίσουμε ότι δεν μιλάμε για απλά προσωπικά δεδομένα, αλλά μιλάμε για την ειδική κατηγορία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα δει και να τα ελέγξει», ανέφερε περαιτέρω, τονίζοντας ότι σε περίπτωση κατάχρησης εξουσίας από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, οι πολίτες μπορούν είτε να κάνουν παράπονο στο Γραφείο της Επιτρόπου είτε να ενημερώσουν την Αστυνομία είτε και να οδηγήσουν την υπόθεση στο Δικαστήριο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ