O Πέτρος επισκέφθηκε και φωτογράφισε περισσότερες από 15 χώρες

Ο Kύπριος φωτογράφος τοπίου, Πέτρος Νικολαΐδης, αποκαλύπτει στη CITY ποια είναι η πιο φωτογενής χώρα από όλες όσες επισκέφθηκε.

Article featured image
Article featured image

Από τον Κυριάκο Χριστοδουλίδη


Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 15 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, «συλλέγοντας» ανεκτίμητο φωτογραφικό υλικό. Στατικές εικόνες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ξυπνάνε αξέχαστες αναμνήσεις για τον ίδιο τον φωτογράφο. Την ίδια στιγμή, επιτρέπουν στον κάθε παρατηρητή τους να τις συνδέσει με μια δική του, προσωπική ιστορία. Τέλος, οι φωτογραφίες του, αποτελούν παράλληλα και μια πηγή έμπνευσης, τόσο για δημιουργία όσο και για εξερεύνηση.

Ο Πέτρος Νικολαΐδης μοιράζεται μαζί μας μερικές από τις φωτογραφίες που ξεχώρισε μέσα από αυτό το ταξίδι του στα 13 χρόνια που ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία τοπίου. Επίσης, μας αποκαλύπτει ποια θεωρεί πως είναι η πιο φωτογενής χώρα από όλες όσες επισκέφθηκε και εξερεύνησε μέσα από τον φωτογραφικό του φακό.




Supernova / Ιρλανδία, 2013

Supernova _ Ireland.jpg

Η πιο πάνω φωτογραφία παρουσιάζει τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου Dunluce στη Βόρειο Ιρλανδία. Αυτό που επιδίωξα να δείξω μέσα από τη φωτογραφία είναι η καταγραφή της Ιστορίας μέσα από μια φωτογραφία τοπίου αλλά και ο φωτογράφος τοπίου ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο. Μια σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και μια φωτογραφία-παρακαταθήκη για το προσεχές μέλλον. Η «έκρηξη» του απογευματινού κόκκινου ουρανού μου θύμισε έκρηξη που συμβαίνει στο τέλος της ζωής ενός αστεριού (supernova).


Facing Buachaille / Σκωτία, 2016

Facing Buachaille _ Scottish Highlands.jpg

Το Buachaille Etive Mor αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Σκωτίας. Χαρακτηριστικό του στοιχείο το πυραμιδοειδές σχήμα του. Πολλοί ορειβάτες αλλά και φωτογράφοι τοπίου επισκέπτονται τη Σκωτία καθόλη τη διάρκεια του χρόνου για να καταθέσουν τον δικό τους φόρο τιμής όχι μόνο στο συγκεκριμένο βουνό αλλά και σε άλλα βουνά που βρίσκονται στην περιοχή του Glencoe των Highlands της Σκωτίας.


Jurassic Park / Νήσοι Φερόες, 2017

Jurassic Park _ Faroe Islands.jpg

Οι Νήσοι Φερόες αποτελούν ένα σύμπλεγμα 18 νήσων τα οποία είναι αυτόνομα αλλά ανήκουν στην Δανία. Η πιο πάνω φωτογραφία τραβήχτηκε στη νήσο Vidoy η οποία βρίσκεται στο βόρειο μέρος των Νήσων Φερόε. Βλέποντας το τοπίο που απλωνόταν μπροστά μου λίγο πολύ μου θύμισε την εποχή των δεινοσαύρων (εξού και ο τίτλος της φωτογραφίας). Για καλή μου τύχη δεν συνάντησα κάποιο δεινόσαυρο παρά μόνο πρόβατα. Καθόλου τυχαίο αφού η λέξη Φερόε στη φεροϊκή διάλεκτο σημαίνει πρόβατα.


Dreaming Venice / Ιταλία, 2018

Dreaming Venice _ Italy.jpg

Το 2018 είχα την τύχη να ταξιδέψω για τρίτη φορά στη ζωή μου στην Ιταλία. Σταθμός στο ταξίδι μου η πανέμορφη πλωτή πόλη της Ιταλίας με τα 118 νησάκια της και τα χιλιοτραγουδισμένα κανάλια με τα πανέμορφα γεφύρια της. Σήμα κατατεθέν της ρομαντικής αυτής πόλης η γόνδολα, ένα από τα κύρια μέσα μεταφοράς στην πόλη αυτή. Όποιος επισκεφτεί για πρώτη φορά τη Βενετία θα νιώσει ότι αποτελεί μέρος ενός όμορφου ονείρου που δεν θέλει να τελειώσει.


Still Waiting / Ολλανδία, 2019

Still Waiting _ The Netherlands.jpg

Συνηθίσαμε όταν μιλάμε για Ολλανδία να έρχονται στο μυαλό μας εικόνες ανεμόμυλων δίπλα σε ποτάμια και πεδιάδες γεμάτες με τουλίπες. Υπάρχει όμως ακόμα ένα στοιχείο το οποίο είναι καλά κρυμμένο πίσω από την τεράστια διασημότητα των πιο πάνω που αναφέραμε. Και αυτό είναι τα παραμυθένια φυσικά πάρκα της Ολλανδίας. Είχα την τύχη να επισκεφτώ και να φωτογραφίσω κάποια από αυτά το φθινόπωρο του 2019. Η πιο πάνω φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα από αυτά.



Ισλανδία, ο αγαπημένος μου φωτογραφικός προορισμός

Ruins _ Ισλανδία, 2019.jpg
Ruins, Breidamerkursandur beach, Iceland



Αν έπρεπε να διαλέξω μια χώρα η οποία μου προσφέρει αυτό που θέλω να αποτυπώσω μέσα από το φωτογραφικό μου φακό, θα διάλεγα την πανέμορφη Ισλανδία.

1847 _ Ισλανδία, 2017.jpg
1847, Budir, Iceland


Snowhite _ Ισλανδία, 2019.jpg
Snowhite, Kirjufell mountain, Iceland



Είχα την τύχη να επισκεφτώ την Ισλανδία τρεις φορές και αν ταξίδευα σε αυτή ακόμα τρεις είμαι σίγουρος πως θα αποκτούσα καινούργιες εμπειρίες και νέο φωτογραφικό υλικό.

The Beginning of Mankind _ Ισλανδία, 2019.jpg
The Beginning of Mankind / Jokulsarlon glacier lagoon, Iceland


Afterlife _ Ισλανδία, 2019.jpg
Afterlife / Ice cave in Vatnajokull National Park, Iceland



Η Ισλανδία αποτελεί τον παράδεισο για έναν φωτογράφο τοπίου. Φτάνει μόνο ο φωτογράφος να έχει την εμπειρία και το «μάτι» να αφαιρεί στοιχεία από το κάδρο του, ώστε να απομονώνει τα πιο σημαντικά στην τελική του δημιουργία.


Καταρράκτες, βουνά, παγωμένες σπηλιές, θάλασσες και ηφαίστεια αποτελούν στοιχεία της Φύσης τα οποία μπορεί κάποιος να αντικρίσει αν επισκεφτεί την πανέμορφη αυτή χώρα.

Seljalandsfoss _ Ισλανδία, 2019.jpg
Seljalandsfoss, Seljalandsfoss waterfall, Iceland


The Wall _ Ισλανδία, 2019.jpg
The Wall, Vestrahorn mountain, Iceland



Και σαν να μην έφταναν αυτά, τις κρύες νύχτες του χειμώνα μπορεί να κοιτάξει ψηλά στον ουρανό για να γίνει μάρτυρας ενός από τα πιο όμορφα φυσικά φαινόμενα αυτού του πλανήτη, το Βόρειο Σέλας.

The Sign _ Ισλανδία, 2017.jpg
The Sign / Northern Lights near Egilsstadir, Iceland



Αν είσαι παθιασμένος με τη φωτογραφία τοπίου τότε πρέπει να επισκεφτείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου την μαγευτική Ισλανδία.



Λίγα λόγια για τον φωτογράφο:

Ο Πέτρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 1980. Σπούδασε την επιστήμη της Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, ένα στην επιστήμη της Παλαιογραφίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ένα στον τομέα του Design και της Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Middlesex.

Επαγγελματίας φωτογράφος τοπίου από το 2008. Έχει ταξιδέψει σε πάνω από 15 χώρες ενώ κάποιες από αυτές τις έχει επισκεφτεί πάνω από τρεις φορές. Φωτογραφικά επικεντρώνεται κυρίως σε χώρες και περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου όπως Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Σκωτία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νήσοι Φερόες, Ισλανδία. Διετέλεσε Πρόεδρος του Φωτογραφικού Ομίλου Δήμου Λακατάμιας στη Λευκωσία από το 2017 έως το 2020.


Πολυβραβευμένος φωτογράφος παγκοσμίου εμβέλειας αφού διακρίθηκε σε παγκόσμιους διαγωνισμούς φωτογραφίας όπως οι International Photography Awards (IPA), International Photographer of the Year (IPOTY), Epson Pano Awards, International Landscape Photographer of the Year (ILPOTY), One Eyeland Awards. Στο διαγωνισμό Spider B&W International Photography Awards κατέλαβε την πρώτη θέση παγκόσμια στην κατηγορία Φύση το 2016, με κριτές από το περιοδικό National Geographic (USA), τη Φωτογραφική Εταιρία Λονδίνου και από διευθυντές διαφόρων γκαλερύ παγκοσμίως.

Official website / www.petrosnikolaides.com

Official Facebook page / @photographypetrosnikolaides

Official Instagram page / @petrosnikolaidesofficial


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ