Πρωτιά για την Κύπρο στην ΕΕ, σε ποσοστό ατόμων που πιστεύουν ότι η διαφθορά αυξήθηκε το τελευταίο 12μηνο

Έξω, πάμε καλά.

Article featured image
Article featured image

Το Βαρόμετρο Παγκόσμιας Διαφθοράς EU - 2021 της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International) είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς έρευνες σχετικά με τις απόψεις των ανθρώπων και τις εμπειρίες τους σε σχέση με τη διαφθορά σε ολόκληρο το μπλοκ της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε μόλις χθες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι πλούσιες, έχουν μια σταθερότητα και είναι δημοκρατικές. Όμως, αυτή η καθαρή εικόνα υπονομεύεται από σειρά θεμάτων που κυμαίνονται από περιφερειακές ανισότητες και διάβρωση του κράτους δικαίου μέχρι και προβλήματα διαφθοράς.


Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 40.000 άτομα και από τις 27 χώρες της ΕΕ. Τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά και αποκαλύπτουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων πιστεύουν ότι η διαφθορά επιδεινώνεται στη χώρα τους. Ενώ, ένα 44% πιστεύει ότι δεν καλυτερεύουν τα πράγματα.

Είτε πρόκειται για τις αντιλήψεις του κόσμου σε σχέση με την κυβερνητική διαφθορά και την ατιμωρησία εκεί όπου προκύπτουν αδικήματα, είτε αφορά σε κάτι προσωπικό τους όπως είναι η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, τα αποτελέσματα αμφισβητούν την εικόνα της ΕΕ ως τόπου ακεραιότητας. Οι πολίτες ζητούν άμεση και συντονισμένη δράση ενάντια σε ένα αυξανόμενο πρόβλημα.


Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται το ποσοστό των ατόμων που πιστεύουν ότι η διαφθορά αυξήθηκε τους προηγούμενους 12 μήνες. Η Κύπρος κατέχει περήφανα την πρώτη θέση. Μάλιστα, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο του μέσου όρου στην ΕΕ.

diafthora_kypros.jpg



Άλλο ένα γράφημα, με το ποσοστό των ατόμων που συμφωνούν ότι τα μεγάλα συμφέροντα και το προσωπικό όφελος κάποιων είναι αυτό που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των χωρών τους. Τρίτη προνομιούχα θέση.

corr_cy.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ