Ο Στέλιος Βαμβακάρης αναζήτησε τις κοινές ρίζες του Αμερικάνικου μπλουζ και του μπουζουκιού

Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του είχε αναγνωριστεί από τη διεθνή μπλουζ κοινότητα.

Article featured image
Article featured image

Ο Στέλιος Βαμβακάρης, δευτερότοκος γιος του πρωτεργάτη του ρεμπέτικού Μάρκου Βαμβακάρη, γεννήθηκε στον Πειραιά στις 2 Μαρτίου 1947. Ξεκίνησε τη μουσική σε ηλικία 12 ετών, στο πλευρό του πατέρα του. Στην πολύχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή, συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Στέλιος Περπινιάδης, καθώς και με μεγάλα ονόματα της λαϊκής, έντεχνης και ροκ μουσικής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Νίκος Ξυλούρης και ο Γιώργος Νταλάρας.

stelios vamvakaris2.jpg


Ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες του ρεμπέτικου και του μπλουζ. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα καραντουζένια έγραψε τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ που μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και μπλουζ.



Το 1988 ηχογράφησε με τον αμερικανό μπλουζίστα Λουιζιάνα Ρεντ τον δίσκο «Το Μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο» με 8 μπλουζ κομμάτια στα οποία πρωταγωνιστούν το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς.


Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του είχε αναγνωριστεί και από τη διεθνή μπλουζ κοινότητα. Σε Φεστιβάλ στη πόλη Φάλον της Σουηδίας έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και το 2003, σε Φεστιβάλ Μπλουζ στο Λονδίνο με τον Ταζ Μαχάλ και την Σεζάρια Εβόρα. To 2010 εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Balkan Trafik που έγινε στις Βρυξέλλες.



Εκτός από τραγούδια, ο Στέλιος Βαμβακάρης συνέθεσε μουσική για τον κινηματογράφο αλλά και για θεατρικά έργα. Πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και ο Λευτέρης Χαψιάδης δεν έχουν βρει τον δρόμο τους στη δισκογραφία.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης πέθανε στις 17 Ιουνίου του 2019, σε ηλικία 72 ετών.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Πηγή: σαν σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ