Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στην κοινότητα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου

Τι ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών.

Article featured image
Article featured image

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Τμήμα Δασών ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Τετάρτη 16 Ιουνίου στο κρατικό δάσος μεταξύ της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου προς Παναγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 και ώρα 14:55 στην κοινότητα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο σήμερα Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 η ώρα 08:00.

Από την πυρκαγιά κάηκε έκταση περίπου 300 εκτάρια καλυμμένη με δασική βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες εκ των οποίων τα 80 εκτάρια εντός του κρατικού δάσους Αδελφοί.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 120 άτομα του Τμήματος Δασών με 27 πυροσβεστικά οχήματα, 20 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 7 πυροσβεστικά οχήματα, 8 άτομα της Πολιτικής Άμυνας με 2 πυροσβεστικά οχήματα, 20 άτομα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με 4 πυροσβεστικά οχήματα, 9 προωθητές γαιών και 2 βυτιοφόρα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης μέλη της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, των Επαρχιακών Διοικήσεων, Εθελοντές καθώς επίσης και η ομάδα Drones, «ΚΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος 2 που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Επιχείρησαν συνολικά 9 πτητικά μέσα, 1 αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, τα 2 μισθωμένα αεροσκάφη, τα 2 μισθωμένα ελικόπτερα, 1 ελικόπτερο της Αστυνομίας και 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων. Τον συντονισμό των εναέριων μέσων ανέλαβε ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς και της περιμέτρου που φτάνει τα 6 χιλιόμετρα, στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις δασοπυρόσβεσης για αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από πρανές δρόμου και τα ακριβή αίτια πρόκλησης της διερευνώνται.Κεντρική Φωτογραφία: Τμήμα Δασών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ