Η έναρξη του Κατακλυσμού γινόταν από σκάφη στα οποία έπαιζαν μουσικοί από τον τουρκομαχαλά Σκάλας

Χθες, μετά από 60 χρόνια αναβίωσε το αρχαίο αυτό έθιμο με τους μουσικούς Kemal Deveci και Aziz Kahraman από τη Γαληνόπορνη Καρπασίας.

Article featured image
Article featured image


Ο Κατακλυσμός στη Λάρνακα δεν γινόταν πάντα όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως μαθαίνουμε από την ανάρτηση της κας Νικολέττας Δημητρίου, η οποία επικαλείται πληροφορίες από το βιβλίο της Αγνής Μιχαηλίδου, «Λάρνακα, η παλιά Σκάλα»: «Το πανηγύρι άρχιζε το πρωί της Παρασκευής και τέλειωνε το βράδυ της Δευτέρας, ημέρα της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος. Σαν εναρκτήριο σύνθημα της γιορτής ήσαν τα νταούλια και οι ζορνέδες, που ακούγονταν χωρίς διακοπή από το πρωί της Παρασκευής ως τα μεσάνυκτα της Δευτέρας. […] Εκτελεστές ήσαν Τούρκοι βαρκάρηδες, που έπαιζαν τα νταούλια και τους ζορνέδες μέσα στις μεγάλες μαούνες, για να προσελκύσουν πελατεία για την απαραίτητη βαρκάδα του Κατακλυσμού».



Αξίζει να αναφερθεί ότι η τελευταία φορά που τηρήθηκε το έθιμο αυτό στη Λάρνακα ήταν το 1961. Χθες, όμως, 60 χρόνια μετά, αναβίωσε με πρωτοβουλία του Phivos Stavrides Foundation - Larnaka Archives και με τους μουσικούς Kemal Deveci (ζουρνάς) και Aziz Kahraman (νταούλι) από τη Γαληνόπορνη Καρπασίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ