«Το “φύγε” είναι μια κενή λέξη. Θα αποκτήσει βάρος όταν θα ενισχυθεί και θα διασφαλιστεί ο τρόπος»

Με αφορμή τη δολοφονία της Καρολάιν, η Λιάνα Γερασοπούλου γράφει για όλες τις γυναίκες που έφυγαν ή θέλησαν να φύγουν, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τις σώσει.

Article featured image
Article featured image


«Κάνω αυτοκριτική και απολογούμαι που χτες ενστικτωδώς και σε τεράστιο αναβρασμό έγραψα την προτροπή "φύγε".

Γρήγορα ένιωσα πως είναι μια λέξη κενή νοήματος έτσι από μόνη της και επιπλέον οριακά άδικη, καθώς μεταφέρει μέρος της ευθύνης σε μας. Τα τρία τελευταία τραγικά και πολύ πρόσφατα περιστατικά που συντάραξαν το πανελλήνιο έγιναν ακριβώς σε γυναίκες που έφυγαν ή έφευγαν.

Θέλω να επανορθώσω τιμώντας την ιερή μνήμη και δίνοντας τον σεβασμό μου στη γυναίκα στη Μακρυνίτσα που έφυγε και έκανε ασφαλιστικά μέτρα καταγγέλλοντας στην Αστυνομία τον κακοποιητή και μετέπειτα δολοφόνο σύζυγο.

Στην 64χρονη γυναίκα στην Αγία Βαρβάρα που κατάφερε σ’ αυτήν την ηλικία να κάνει το σωστό και να φύγει. Ο εν διαστάσει σύζυγός της την πυροβόλησε και τη σκότωσε στη μέση του δρόμου.

Στο μπουμπούκι Caroline Crouch που κατάλαβε πως πρέπει να φύγει όπως αποδεικνύεται από μηνύματα (απειλητικά τα χαρακτήρισαν κάποια αχαρακτήριστα site) παρά το γεγονός ότι από τα 15 υπέστη χειριστική συμπεριφορά από τον μετέπειτα σύζυγο και πάρα πολύ γρήγορα δολοφόνο της, που την πήγε και σε ψυχολόγο (προσπαθώ να συγκρατηθώ), για να της λέει πόσο οι άλλοι ζηλεύουν την ευτυχία της πάντα παρουσία του συζύγου.

Το "φύγε" είναι μια κενή λέξη και λυπάμαι που την είπα τόσο επιπόλαια. Θα αποκτήσει βάρος όταν θα ενισχυθεί και θα διασφαλιστεί ο τρόπος. Οι δομές. Τα δίκτυα προστασίας.

Η κοινωνία, οι φορείς της, τα ΜΜΕ ας ενώσουν δυνάμεις για να σταματήσουν να είναι όργανα της πατριαρχίας και του σεξισμού. Ζωές χαραμίζονται, ζωές καταπιέζονται, ζωές διακόπτονται πρόωρα. Τα πάντα γύρω μας φωνάζουν πως είμαστε υποδεέστερες, αντικείμενα για σεξ και μηχανές αναπαραγωγής. Με χιλιάδες μικρούς και ύπουλους τρόπους, θεσμικούς ή εμπορικούς, καθημερινά.

Ακούστε μας και μη μας κουνάτε το δάχτυλο πως είμαστε υπερβολικές. Μη μας εξηγείτε από το βάθρο της προνομιακής σας θέσης. Μόνο ακούστε.

Σε όλους τους άντρες φίλους που καταλαβαίνουν τα έμφυλα ζητήματα, που μιλούν και γράφουν γι’αυτά, στέλνω την απεριόριστη εκτίμησή μου. Είμαστε μαζί, είμαστε ένα και έχουμε μόνο να κερδίσουμε από έναν κόσμο λιγότερο σάπιο και περισσότερο δίκαιο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ