Ανοίγουν τα οδοφράγματα την Παρασκευή

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Article featured image
Article featured image

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη με την οπία γνωστοποιούν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 4 Ιουνίου, σε πορτοκαλί* επίπεδο αξιολόγησης κινδύνου.

Φωτογραφία: Socrates Stratis

Η ανακοίνωση:

Στις 2 Ιουνίου 2021, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κ. Ersin Tatar, επιβεβαίωσαν συμφωνία για το συγχρονισμό των αντίστοιχων μέτρων COVID-19 των δύο πλευρών σχετικά με τις διασταυρώσεις και για το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης από τις 4 Ιουνίου 2021, και μετά.

Αυτή η σημαντική εξέλιξη επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τον Τουρκοκύπριο Ειδικό Εκπρόσωπο, κ. M. Ergün Olgun και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, υπό τη διευκόλυνση του SRSG / Αναπληρωτή Ειδικού Σύμβουλος της Γενικής Γραμματέας για την Κύπρο, κα. Elizabeth Spehar, με βάση το σημαντικό έργο και εμπειρογνωμοσύνη της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας.

Η Τεχνική Επιτροπή Υγείας θα αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση σε διμηνιαία βάση και θα καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο που πρέπει να εφαρμοστεί στα σημεία διέλευσης.



*Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Τεχνική Επιτροπή Υγείας θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση σε διμηνιαία βάση και θα καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο που θα εφαρμοστεί στα σημεία διέλευσης, που ορίζονται ως:

Επίπεδο 1 (πράσινο):

  •     ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Επίπεδο 2 (πορτοκαλί):

  • 7-ημερών αρνητικό τεστ αντιγόνου ή PCR

Επίπεδο 3 (κόκκινο):

  • Κλειστά σημεία διέλευσης

Τα μέτρα στα Επίπεδα 1 και 2 θα ισχύουν για όλες τις κατηγορίες ατόμων, επαναφέροντας την κατάσταση στα σημεία διέλευσης στο status quo ante, πριν από την επιδημία COVID 19, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων τρίτων χωρών. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε εμβολιασμένα άτομα βρίσκονται επί του παρόντος υπό επεξεργασία και θα ανακοινωθούν αργότερα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ