Ανοικτή επιστολή στον κοινοτάρχη της Κρήτου Τέρρα από άτομο που κλήθηκε να πληρώσει εισιτήριο

Ως γνωστό, πλέον για να δεις του Καταρράκτες του χωριού πρέπει να πληρώσεις.

Article featured image
Article featured image

Ο Νικόλας Αθηνής είναι ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» και έκανε ευρέως γνωστούς τους καταρράκτες της Κρήτου Τέρρα, το 2017, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από την Κύπρο και το εξωτερικό να τους έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα.


Με αφορμή την είδηση για την απόφαση από τον κοινοτάρχη να υπάρχει εισιτήριο στον χώρο, στέλνει σήμερα ανοικτή επιστολή προς τον κύριο Χαραλάμπους:


Αγαπητέ Κοινοτάρχη Κρήτου Τέρρα,

κ. Χαραλάμπους,

Με έκπληξή μου στην πρόσφατη επίσκεψη σε ένα από τα ομορφότερα φυσικά θαύματα της Κύπρου, τους καταρράκτες στην Κρήτου Τέρρα, πληροφορήθηκα πως απαιτείται πλέον η πληρωμή 2 ευρώ για τον χώρο στάθμευσης και 1 ευρώ για την είσοδο.

1624354963560.jpg


Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή νόμιζα πως ήταν κάποιο αστείο αλλά όταν έφτασα στον χώρο πρόσεξα δύο «φουσκωτούς» χωριανούς σας να κόβουν εισιτήρια. Όσο αφορά τα 2 ευρώ για τον χώρο στάθμευσης, δικαίωμά σας αφού είναι σε ιδιωτική περιουσία και προσφέρετε εναλλακτική επιλογή στον επισκέπτη να σταθμεύσει πιο μακριά και να περπατήσει εάν το επιθυμεί. Όσο αφορά όμως το 1 ευρώ είσοδο για να δεις τον καταρράκτη, είναι επιεικώς απαράδεκτο, γελοίο και τουλάχιστο υποτιμητικό ως προς τον επισκέπτη του χωριού σας.

Καλό είναι να γνωρίζετε πως σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως στην Ισλανδία, μια χώρα των 300 χιλιάδων κατοίκων, αλλά με μέσο όρο τουριστών τα 2 εκατομμύρια τον χρόνο, όλα τα φυσικά αξιοθέατα είναι εντελώς δωρεάν. Και εκεί όμως ορθά χρεώνεται η στάθμευση, με ένα ευκαταφρόνητο ποσό.

1624354963559.jpg


Δεν νοείται κ. Χαραλάμπους να χρεώνεται για να βλέπει ο άλλος ένα φυσικό θέαμα. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι το ένα ευρώ αλλά είναι η πράξη. Ακριβώς το ίδιο θα συνέβαινε εάν ήταν 10 σεντς ή 5 ευρώ η είσοδος.

Κοινοτάρχη μου, οι καταρράκτες έγιναν ευρέως γνωστοί από το 2017. Από το 2017 μέχρι και σήμερα το μόνο που κάνατε στην περιοχή είναι να ισοπεδώσετε ένα χωράφι για χώρο στάθμευσης και να προσθέσετε κατά τόπους μερική αλλά ελλιπής ξύλινη περίφραξη. Παραμένουν από τότε στον χώρο εξαιρετικά επικίνδυνα περάσματα, με τρύπες σε γκρεμούς βάθους 15 μέτρων.

1624354963564.jpg


Σας προτείνω λοιπόν κ. Χαραλάμπους εναλλακτικούς τρόπους εσόδων για να εξασφαλίσετε την συντήρηση και καθαριότητα του καταρράκτη. Σημειώνεται πως αυτά αφορούν επιλογή του επισκέπτη για την καλύτερη απόλαυση και ευχαρίστηση στην επίσκεψή του στον καταρράκτη και όχι μόνο και μόνο για να δουν το αξιοθέατο.

20210620_170144.jpg


Μπορείτε να:

  1. Προσφέρετε (μετ' επιστροφής) αδιάβροχα έξω από την είσοδο της τρύπας που ενώνει τους δύο καταρράκτες, κάτι που θα βοηθήσει τον επισκέπτη να μην βρέχει τα ρούχα του ή τον εξοπλισμό του όταν εισέρχεται στο τούνελ
  2. Προσφέρετε κράνος (μετ' επιστροφής) για τη διάβαση μέσα από το τούνελ που ενώνει τους δύο καταρράκτες
  3. Προσφέρετε αδιάβροχες θήκες κινητών για τον κόσμο
  4. Τοποθετήσετε φωτογράφο στην περιοχή με τη δυνατότητα να βγάζει στιγμιαίες φωτογραφίες στους επισκέπτες

Όλα τα πιο πάνω μπορεί να χρεώνονται με το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ το κάθε ένα και αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση και καθαριότητα της περιοχής του καταρράκτη. Σας διαβεβαιώ πως κανένας δεν θα πει το παραμικρό, αφού έτσι εσείς κάνετε την εμπειρία επίσκεψής του στον καταρράκτη ακόμη καλύτερη και πιο όμορφη.

krhtou)s.jpg

Κοινοτάρχη μου, καταλάβετε πόσο τυχερός είστε που έχετε ένα πραγματικό θαύμα της φύσης στο χωριό σας. Σας παρακαλώ αξιοποιήστε το ανάλογα και όχι κακοπροαίρετα.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επικοινωνία.

Με εκτίμηση,

Νικόλας Αθηνής

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ