Αφιέρωμα στον θρύλο της τζαζ, Charlie Parker, από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

O Charlie Parker (29 Αυγούστου 1920 - 12 Μαρτίου 1955) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αφροαμερικανούς μουσικούς της τζαζ, συνθέτης και άλτο σαξοφωνίστας.

Article featured image
Article featured image

Με ένα αφιέρωμα στον θρύλο της τζαζ μουσικής, Charlie Parker, με το έργο του «Bird with Strings» για κουαρτέτο τζαζ και σύνολο εγχόρδων, όμποε, άρπας και σε κάποιες περιπτώσεις γαλλικού κόρνου, συνεχίζει τις βραδινές της συναυλίες η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Ανακοίνωση του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου αναφέρει ότι το πρόγραμμα για αυτή τη σειρά συναυλιών (30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου) αρχίζει με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου, Modus Vivendi, του Ρόμπερτ Χοβανεσιάν, μέλους της Ορχήστρας, στα α’ βιολιά tutti και ταλαντούχου συνθέτη, με ένα ιδιαίτερο πάθος για την τζαζ. Το έργο είναι γραμμένο σε στυλ jazz fusion και όπως αποκάλυψε ο ίδιος, o στοχασμός που έδωσε έναυσμα στη δημιουργία του ήταν: «Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Όλοι ψάχνουν το δικό τους modus vivendi – τρόπο ζωής δηλαδή – για να επιβιώσουν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ηχογράφηση του θρυλικού άλμπουμ, Bird with Strings, έγινε στο διάστημα 1949-50 και αποτέλεσε έναυσμα για μια νέα μόδα, στην οποία, στο παραδοσιακό τζαζ section, ενσωματώνονται και κλασικά έγχορδα, μια τάση που παρατηρείται αρκετά συχνά μέχρι σήμερα».

Ο Charlie Parker, γνωστός και ως Bird, επιθυμούσε να παίξει με έγχορδα από το 1941 στην αέναη του αναζήτηση και πειραματισμούς για νέα ηχοχρώματα στη μουσική του. Το Κουαρτέτο Χάρης Ιωάννου μαζί με τη Σ.Ο.Κ. αποτίουν φόρο τιμής σε αυτό το ρεπερτόριο οι νέοι ήχοι του οποίου είναι συναρπαστικοί και πλούσιοι σε χρώμα και όγκο.


Μαέστρος ο Gerardo Estrada Martínez.

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στη Λευκωσία την Τετάρτη 30 Ιουνίου, στο Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου, την Πέμπτη 1 Ιουλίου στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο στην Πάφο και την Παρασκευή 2 Ιουλίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Ώρα έναρξης για όλες τις συναυλίες 20:30.

Περισσότερα εδώ.Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ