Ελλάδα: «Προνόμια» για εμβολιασμένους, με covid free χώρους και έλεγχο με QR code

Οι διευκολύνσεις για πλήρως εμβολιασμένα άτομα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από Ιούλιο - Σήμερα οι ανακοινώσεις.

Article featured image
Article featured image

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το σχέδιο για άρση περιορισμών μόνο για πλήρως εμβολιασμένους, με τα λεγόμενα «προνόμια» να τίθενται σε ισχύ από Ιούλιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει σήμερα σύσκεψη με θέμα τη σύνταξη πρωτοκόλλων για εφαρμογή νέων μέτρων για εμβολιασμένους.

Εστίαση: To σχέδιο για covid free χώρους και έλεγχο με QR code

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ιδιοκτήτες μαζικών χώρων (κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις) θα έχουν την επιλογή να προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες ή σε όλους.

Σε περίπτωση που επιλέξουν να διατηρήσουν τον χώρο τους covid free, τότε θα λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο έλεγχος εμβολιασμού κάθε πελάτη αναμένεται να γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης ή υπεύθυνος του χώρου, με την οποία θα ελέγχει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για download σε κινητά, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πύλη gov.gr και όταν ελεγχθεί το πιστοποιητικό, θα ανάβει «πράσινο» για την είσοδο χωρίς κανένα άλλο προσωπικό στοιχείο του πολίτη.

Εάν, τώρα, επιλέξουν ο χώρος τους να δέχεται ανεμβολίαστους πολίτες, τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με χρήση μάσκας, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων.

Τι θα ισχύει για θέατρα, σινεμά και αθλητικές εκδηλώσεις

Την ίδια στιγμή ελεύθερα για τους εμβολιασμένους φέρεται να ανοίγουν οι πόρτες θεάτρων και συναυλιακών χώρων, σε πρώτη φάση για ανοιχτούς χώρους και στη συνέχεια κλειστούς, όταν παραστάσεις και συναυλίες μεταφερθούν από το φθινόπωρο σε εσωτερικούς χώρους.

Παρόμοιες φέρεται να είναι οι αποφάσεις επίσης για γήπεδα και αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ ήδη ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι θα εκδίδει εισιτήρια μόνο για όσους είναι εμβολιασμένοι.

Εξαιρούνται καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως οι όποιες διευκολύνσεις δεν αφορούν καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως σουπερμάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, καθώς επίσης τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και μέσα μαζικής μεταφοράς όπου η πρόσβαση θα γίνεται με ίδιους όρους για όλους τους πολίτες- εμβολιασμένους και μη.

Πρόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι διευκολύνσεις να ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές προετοιμασίες και θα αφορούν ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων.Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ