Οι φωτογραφίες του Μπαρτ Χέινεν αποπνέουν οικειότητα

«Η αγάπη, η δέσμευση και η οικογένεια δεν είναι ετεροφυλόφιλες εμπειρίες, δεν είναι ετεροφυλόφιλες λέξεις, είναι ανθρώπινες λέξεις και ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους».

Article featured image
Article featured image

Το 2015, ο Βέλγος φωτογράφος Μπαρτ Χέινεν άρχισε ένα ταξίδι στον κόσμο της πατρότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνάντησε περισσότερες από 40 οικογένειες, μια πολύ διαφορετική ομάδα μπαμπάδων που έχουν ένα κοινό: είναι γκέι και έχουν παιδιά.

Από το 2015, όταν νομιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, υπήρξε ένα αληθινό baby boom στην γκέι κοινότητα. Ο Χέινεν έχει απεικονίσει την αρχή μιας νέας εποχής για τους ομοφυλόφιλους άντρες. Μέσω της τεκνοθεσίας ή με δωρεά ωαρίων, είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να ξεκινήσουν μια δική τους οικογένεια.

dads19.jpg


Η αρχική ιδέα ήταν να φωτογραφίσει αυτές τις νέες οικογένειες στη γειτονιά του για να δείξει ότι υπάρχουν ανάμεσά μας, αλλά τελικά αποφάσισε ότι θέλει να δείξει την καθημερινότητά τους ρίχνοντας φως στις οικογενειακές τους στιγμές.

dads2.jpg


Το Dads όπως είναι ο τίτλος του λευκώματος που θέλει να δείξει ότι αυτές οι οικογένειες, σε άλλο μέγεθος, χρώμα και σχήμα η καθεμιά, είναι μοναδικές αλλά και παρόμοιες με τις στρέιτ σε φροντίδα, ζητήματα ανατροφής, σε τρυφερότητα, αλλά κυρίως στον τρόπο που οι γονείς αυτοί αγαπούν τα παιδιά τους.

dads-cover.jpg


Όπως λέει ο ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός σχολιαστής Harvey Fierstein, ένας από τους πρώτους ανοιχτά γκέι διάσημους της Αμερικής: «Η αγάπη, η δέσμευση και η οικογένεια δεν είναι ετεροφυλόφιλες εμπειρίες, δεν είναι ετεροφυλόφιλες λέξεις, είναι ανθρώπινες λέξεις και ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους».

dads7_0.jpg


Συγκεντρώνοντας τις ήσυχες στιγμές των οικογενειών στο βιβλίο του, ο Χέινεν απεικονίζει και τη δική του οικογένεια, εκείνον, τον σύζυγό του και τους δυο γιους τους να κοιμούνται, συλλαμβάνοντας την οικειότητα που αναζήτησε και αποτύπωσε και στις οικογένειες που συνάντησε.


Ο ίδιος λέει στους ΝΥΤ ότι έφτασε στα σπίτια τους και τους βρήκε σε στιγμές που του φάνηκαν απόλυτα φυσιολογικές και είναι ίδιες με αυτές που συμβαίνουν και στο δικό του σπίτι, με τον ένα μπαμπά να σιδερώνει και τον άλλο να καθαρίζει το σπίτι με ένα νεογέννητο στην αγκαλιά του. Οι σκηνές αυτές του έδειχναν αυτό που ήξερε και ο ίδιος από την εμπειρία του, ότι είναι ίδιοι με όλους τους άλλους γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους.

bart-heynen-dad-book-photos.jpg
Ο Μπαρτ Χέινεν (αριστερά) με τον σύζυγό του, Ρομπ Χέιρερτ, και τους γιους τους, τον Άιθαν και τον Νόε



Η αμερικάνικη κουλτούρα έχει ενσωματώσει την εικόνα της γκέι οικογένειας όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και η συνθήκη έχει περάσει ως εικόνα της καθημερινότητας ακόμα και σε σειρές όπως το «Modern Family», που έχουν βοηθήσει στην ομαλοποίηση και την αποδοχή αυτής της νέας πραγματικότητας.


Λιγότερο συνηθισμένη, λέει ο Χέινεν, είναι η εικόνα των γκέι οικογενειών και της καταγραφής των καθημερινών τους στιγμών στο Instagram και εξηγεί ότι παρά την επιθυμία τους να νιώθουν «φυσιολογικοί» ή σαν τους άλλους γονείς, η καταγραφή των καθημερινών τους σκηνών δεν είναι πάντα εύκολη.


Οι εικόνες στο λεύκωμα αποπνέουν οικειότητα. Παρουσιάζουν την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής των ομοφυλόφιλων οικογενειών, ανοίγοντας ένα ακόμα παράθυρο στην αποδοχή τους.

dads20.jpg


dads5_0.jpg


dads9_0.jpg


Dads.jpg


dads6.jpg


dads21.jpeg


Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ