Πώς έμοιαζε το πρώτο ποντίκι υπολογιστή

Η εφεύρεση του Douglas Engelbart για χρόνια ήταν γνωστή ως η «Μητέρα των Εφευρέσεων».

Article featured image
Article featured image

Μας περνά αδιάφορο, το θεωρούμε δεδομένο, όμως χωρίς αυτό όλος ο κόσμος μας θα άλλαζε. Το ποντίκι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα περιφερειακά αντικείμενα ενός υπολογιστή, του χρωστάνε ευγνωμοσύνη οι απανταχού gamers και δημιουργήθηκε χάρη στον Douglas Engelbart, πίσω στο 1968.


Σε μία εποχή που οι υπολογιστές βρίσκονταν ακόμη σ’ ένα πολύ πρώιμο στάδιο, ο Engelbart σκέφτηκε πως θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να συνδέσουμε τα πάντα με ένα μόνο καλώδιο.Ο Engelbart γεννήθηκε στο Portland του Oregon, το 1925. Υπηρέτησε στο Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως μηχανικός στα ραντάρ. Επέστρεψε και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός, ενώ συνέχισε με διδακτορικό στο πεδίο αυτό. Στόχος του, ήταν να βρει έναν τρόπο που θα βοηθούσε τους χρήστες υπολογιστών να μοιράζονται εύκολα τις πληροφορίες και να συνεργάζονται, χωρίς να χρειαστεί να σηκωθούν από τη θέση τους. Η μεγάλη του ανακάλυψη, μάλιστα, ήρθε την εποχή που εργαζόταν ως ερευνητής στο Stanford.

Η πρώτη συσκευή για το ποντίκι ήταν ιδιαίτερα απλή. Αποτελείτο από ξύλινο σκελετό και ροδάκια. Το σύγχρονο μοντέλο του Bill English ήρθε λίγο αργότερα, το 1972, ενώ η σημερινή του μορφή «γεννήθηκε» τη δεκαετία του 1990.

edac.jpgΟ Engelbart παρουσίασε το ποντίκι για πρώτη φορά το 1968, στο Συνέδριο Πληροφορικής του San Fransisco. Η εφεύρεσή του ήταν τόσο ενδιαφέρουσα που για χρόνια έμεινε γνωστή ως η «Μητέρα των Εφευρέσεων».Κεντρική Φωτογραφία: Antonio Manaligod / Unsplash

Πηγή: jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ