Τμήμα Δασών: Κίνδυνος να καούν χωριά και άνθρωποι

Η σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος Δασών.

Article featured image
Article featured image

Αυτούσιο το κείμενο της ανακοίνωσης:

Κίνδυνος να καούν χωριά και άνθρωποι

Εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο δημιουργήθηκε στην ύπαιθρο οδηγεί σταδιακά στο φαινόμενο ξεσπάσματος πυρκαγιών εντός κατοικημένων περιοχών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Τάλας και όσο περνούν τα χρόνια η κατάσταση θα επιδεινώνεται, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο κίνδυνος φούντωσε λόγω της εγκατάλειψης μεγάλων εκτάσεων στην ύπαιθρο που καλλιεργούνταν με είδη χαμηλής βλάστησης (κάτι το οποίο, εν πολλοίς, λειτουργούσε ως αντιπυρική λωρίδα) λόγω της επέκτασης των ζωνών ανάπτυξης (χωρίς να ληφθεί υπόψιν ο παράγοντας πυρκαγιά) ένεκα της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών, λόγω του ότι κάποιες τοπικές Αρχές δεν μεριμνούν να ελέγξουν τη βλάστηση στα όριά τους καθώς και σε άλλους παράγοντες.

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, με αφορμή την πυρκαγιά στην Τάλα, οι πυρκαγιές που ξεσπούν πλησίον κατοικημένων περιοχών αποτελούν την χειρότερη μορφή πυρκαγιών αφού αναλόγως των περιστάσεων είναι δυνατόν να κάψουν όχι μόνο σπίτια αλλά και να προκαλέσουν θανάτους, λόγω της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνονται. Όπως είπε, η πυρκαγιά της Τάλας εντοπίστηκε από πυροσβεστικό αεροπλάνο το οποίο διενεργούσε περιπολία και εντός δέκα λεπτών διενήργησε και την πρώτη ρίψη αλλά όπως εξήγησε, ήταν ήδη αργά για τα πρώτα σπίτια που επηρεάστηκαν αφού η καταστροφή ήταν ζήτημα λεπτών. Θα μπορούσαν είπε, να καούν δεκαπλάσια σπίτια, αλλά η παρέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης απέτρεψε τα χειρότερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ