«Μπορείς να έχεις τη δική σου φωνή ζώντας στην κουλτούρα σου».
Πέμπτη 03 Ιουνίου 2021
2
λεπτά
Στο εξώφυλλο του τεύχους Ιουλίου της βρετανικής Vogue πρωταγωνιστεί η ακτιβίστρια, νομπελίστας, απόφοιτη Οξφόρδης και συγγραφέας Μαλάλα Γιουσαφζάι. Ένα κορίτσι που μόλις στα 23 του χρόνια έχει ζήσει ήδη πολλές ζωές.
Μιλάει για το σεβασμό στις διαφορετικές κουλτούρες και την αποδοχή των χαρακτηριστικών τους σε ένα κόσμο χωρίς μισσαλοδοξία. Για σχεδόν 13 χρόνια, από τότε που άρχισε να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κοριτσιών στο Πακιστάν όταν ήταν 11 ετών, αυτό ήταν το μήνυμα της Μαλάλα προς τον κόσμο.
Σε ηλικία 15 ετών, οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι για να σταματήσει να υπερασπίζεται το δικαιώματα των κοριτσιών στη μόρφωση. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να την κάνουν να σωπάσει. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αγωνίζεται για την εκπαίδευση των κοριτσιών για περισσότερο από μια δεκαετία.
A Palestinian child should be sitting in a classroom, not in rubble.
World leaders must act immediately to protect the human rights of Palestinians. pic.twitter.com/6BLQq58D4H
Στα 17 της έγινε η νεότερη νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. «Ξέρω τη δύναμη που έχει στην καρδιά ένα νεαρό κορίτσι» λέει η ίδια αναφερόμενη σε νεαρές ακτιβίστριες όπως η Γκρέτα Τούμπεργκ και η Έμα Γκονζάλες.
Το αφιέρωμα της Vogue επικαλείται δηλώσεις διάσημων «θαυμαστών» της, όπως η Μισέλ Ομπάμα που την αποκαλεί «πραγματικά απίθανη» και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ που την εγκωμιάζει λέγοντας πως «δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος άλλος σαν κι αυτήν».
Η Μαλάλα φωτογραφίζεται φορώντας την μαντίλα της, η οποία, όπως εξηγεί «είναι ένα πολιτιστικό σύμβολο για εμάς τους Παστούν, οπότε αντιπροσωπεύει από πού κατάγομαι. Και μουσουλμανικά κορίτσια ή κορίτσια Παστούν ή κορίτσια από το Πακιστάν, όταν φοράμε την παραδοσιακή μας φορεσιά θεωρούμαστε καταπιεσμένες, ή άφωνες, ή ότι ζούμε υπό την πατριαρχία. Θέλω να πω σε όλες ότι μπορείς να έχεις τη δική σου φωνή μέσα στον πολιτισμό σου και μπορείς να έχεις ισότητα στον πολιτισμό σου».