Πλησιάζει το τέλος για αρκετά πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης

Καλαμάκια, μπατονέτες, πιάτα κ.α.

Article featured image
Article featured image

Τίθεται σε εφαρμογή στις 3 Ιουλίου η Οδηγία 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Η Οδηγία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΟΕΒ καλύπτει μόνο εκείνα τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που εμφανίζονται συχνότερα σε παραλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), καθώς επίσης τα αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστική ύλη και προϊόντα από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

Τα προϊόντα που απαγορεύεται η διάθεση τους στην αγορά μετά τις 03 Ιουλίου 2021:

- μπατονέτες
- πιάτα
- μαχαιροπίρουνα
- καλαμάκια
- αναδευτήρες ποτών
- συσκευασίες τροφίμων
- κυπελάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο
- ράβδοι για μπαλόνια
- προϊόντα από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

Στην Οδηγία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και μέτρα για τη σταθερή μείωση της κατανάλωσης ορισμένων πλαστικών μίας χρήσης, όπως οι συσκευασίες τροφίμων και τα κυπελάκια με τα καπάκια τους. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων αναμένεται να συμβάλλει μετρήσιμα στην ποσοτική μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης μέχρι το 2026 σε σύγκριση με αυτή που θα σημειωθεί το 2022.

Για ορισμένες κατηγορίες πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, δεν υπάρχουν ακόμη κατάλληλες και πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, ενώ η κατανάλωση αυτών αναμένεται να αυξηθεί. Για τα πλαστικά αυτά, λαμβάνονται τα πιο κάτω μέτρα:


- Υποχρεωτική σήμανση από τις 03 Ιουλίου 2021 για τα προϊόντα: Σερβιέτες υγιεινής, υγρά μαντηλάκια, προϊόντα καπνού και φίλτρα, κυπελάκια ποτών. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος έως τις 3 Ιουλίου 2022 κατά την οποία οι κατασκευαστές μπορούν προσωρινά να επισημάνουν τα προϊόντα τους με μη αφαιρούμενα αυτοκόλλητα. Με αυτόν τον τρόπο, τα προϊόντα που έχουν ήδη κατασκευαστεί αλλά δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί από τον κατασκευαστή μπορούν να επισημανθούν χωρίς πολλή προσπάθεια.

- Χωριστή συλλογή των φιαλών ποτών έως 3 λίτρων, με στόχο ανάκτησης ποσότητας ίσης με το 77% των φιαλών που διατέθηκαν στην αγορά έως το 2025 και 90% έως το 2029.Κεντρική Φωτογραφία: FLY:D / Unsplash

Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ