Μαύρες Χρυσές Νιφάδες: Ένα εντυπωσιακό έργο της Έφης Σπύρου

Αφού παρουσιάστηκε σε ειδική εγκατάσταση στην πρόσοψη της Λεβεντείου Πινακοθήκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωτός και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, πλέον εκτίθεται στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων μέχρι τις 27 Ιουνίου.

Article featured image
Article featured image

Το έργο είναι υφασμένο από μαύρο βελούδο και κίτρινες ανακλαστικές ταινίες. Οι ανακλαστικές ταινίες -που συνήθως τοποθετούνται σε κινούμενα οχήματα, καθώς η αντανάκλαση του φωτός κάνει το αντικείμενο ορατό στο σκοτάδι- αντιπαραβάλλονται με το ύφασμα, το οποίο, αθόρυβο και στατικό, ενεργοποιείται μέσω της κίνησης του φωτός στην επιφάνειά του, καλώντας τον θεατή να συμμετάσχει.

8d255b10-94ef-8d4c-ca02-03909a475c4f (1).gif


Έτσι, καθώς οι ανακλαστικές επιφάνειες αντιδρούν με το φως, το έργο τέχνης μετατρέπεται σε ένα φλεγόμενο, έντονο και ζωντανό αντικείμενο που εμπνέει τον θεατή. Το «παιχνίδισμα του φωτός» είναι το αποτέλεσμα ενός ενεργού διαλόγου μεταξύ του έργου τέχνης και του θεατή, του καλλιτέχνη και του αντικειμένου, του καλλιτέχνη και του θεατή· του φέροντα οργανισμού (του αρχιτεκτονικού κελύφους της Πινακοθήκης), του γεννημένου οργανισμού (του έργου τέχνης) και του συμμετέχοντος οργανισμού (του θεατή).

Με τον τρόπο αυτό το έργο της Έφη Σπύρου αντιμετωπίζει τις έννοιες της κίνησης και της παύσης, του φωτός και του σκότους, μέσω των δικών του δομικών στοιχείων, μέσω αυτού που αρχικά φαίνεται να είναι μια αφαιρετική προσέγγιση και μέσω της δέσμευσης που προκαλεί.


H Έφη Σπύρου είναι εικαστικός. H δουλειά της παρουσιάζεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από το 2007. Το έργο της βρίσκεται σε ιδιωτικές και κρατικές συλλογές παγκοσμίως. Η Έφη έχει βραβευθεί για το εικαστικό της έργο, με το βραβείο των νέων καλλιτεχνών από την Εθνική Τράπεζα «175th Anniversary of National Bank of Greece» 2017.

Διάρκεια: μέχρι τέλη Ιουνίου 2021

Info: leventisgallery.org

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ