Η φωτογραφία του 1901 για το εμβόλιο της ευλογιάς είναι ξανά επίκαιρη

Σε αυτήν αποτυπώνονται δύο παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς, με το πρώτο να μην έχει εμβολιαστεί, ενώ το άλλο να είναι εμβολιασμένο.

Article featured image
Article featured image

Η σημασία των εμβολίων έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα στη σύγχρονη κοινωνία, ειδικά στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια φωτογραφία από το μακρινό 1901 δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την αξία του εμβολιασμού και φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε αυτήν αποτυπώνονται δύο παιδιά, ηλικίας 13 ετών, τα οποία έχουν προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς, με το πρώτο να μην έχει εμβολιαστεί, ενώ το άλλο να είναι εμβολιασμένο. Και τα δύο μολύνθηκαν από την ίδια πηγή, την ίδια ημέρα.

Η ευλογιά ως ασθένεια επίσημα εξαλείφθηκε από τη δεκαετία του 1980. Το θέμα επανήλθε στον κόσμο του Διαδικτύου όταν αναρτήθηκε στην γνωστή ιστοσελίδα Reddit η συγκεκριμένη φωτογραφία. Κάποιοι υπερασπιστές του αντιεμβολιαστικού κινήματος έσπευσαν να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητά της.



Είναι αληθινή η φωτογραφία;

Πρόκειται μια γνήσια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από τον δρ. Allan Warner σε νοσοκομείο στο Leicester της Αγγλίας. Ο δρ. Warner φωτογράφισε πολλούς ασθενείς με ευλογιά για να μελετήσει την ασθένεια. Οι φωτογραφίες είναι στη κατοχή του Jenner Trust όπως τις απέκτησε από την οικογένεια του Dr Allan Warner. Τα καρέ είναι γνήσια, ενώ η τύχη του παιδιού που νοσεί, δεν έγινε ποτέ γνωστή.

Το 1906, η Scottish Medical and Surgical Journal υπογράμμισε την σημασία του έργου του δρ. Warner: «Η ευλογιά, από όλες τις σχετικές εμπύρετες ασθένειες, ταιριάζει καλύτερα στην εικονογράφηση μέσω φωτογραφίας και αυτές οι φωτογραφίες στην φάση όπου η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση αποτελούν καλή τύχη που μπορούμε να τις δούμε. Πρόκειται για το έργο του δρ. Allan Warner του νοσοκομείου Isolation στο Leicester και δείχνουν πολύ ξεκάθαρα τα διάφορα στάδια και τις ποικιλίες επιπτώσεις της ευλογιάς […] Μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η καταληκτική σειρά φωτογραφιών στις οποίες τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών υπογραμμίζονται με την μέθοδο της εμφάνισης δίπλα-δίπλα ατόμων, που έχουν μολυνθεί από την ίδια ασθένεια, εκ των οποίων μόνο το ένα έχει εμβολιασθεί, ενώ το άλλο, όχι. Αυτές οι εικόνες είναι πολύ χρήσιμες σε όσους κάνουν διαλέξεις σχετικά με τον εμβολιασμό».


Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο για την ευλογιά αναπτύχθηκε από έναν Άγγλο γιατρό, τον δρ. Edward Jenner, στα τέλη του 1700. Τελικά θα οδηγούσε στην εξάλειψη της ευλογιάς, αλλά στις αρχές του 18ου αιώνα, όπως και στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, οι γιατροί αντιμετώπισαν αντιδράσεις από ομάδες κατά του εμβολιασμού.

Πηγή: Έθνος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ