Το μήνυμα του Τσιόρδα σε αντιεμβολιαστές και αρνητές

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έστειλε μήνυμα σε αντιεμβολιαστές και αρνητές εμβολίων - Τα fake news και πώς τα χρησιμοποιούν για να αρνηθούν τις ευθύνες τους

Article featured image
Article featured image

Το δικό του μήνυμα σε αντιεμβολιαστές και αρνητές εμβολίων στέλνει ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια χρονική περίοδο που υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού, καταγράφονται πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού σε νησιά και οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα 9,5 εκατομμύρια. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην τελετή αποφοίτησης του Κολλεγίου Αθηνών.

Μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στους πολίτες που επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Η αδράνειά μας, όπου με στείρες ασχολίες αφήνουμε την καθημερινότητα να μας ναρκώνει, αλλά και ο φόβος της ευθύνης, της δικής μας ευθύνης, ο οποίος μας οδηγεί να την μεταθέτουμε σε άλλους», τόνισε χαρακτηριστικά. Την Τετάρτη (14/7) αντιεμβολιαστές συγκεντρώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων, εκφράζοντας τη διαφωνία τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Η ζωή μας είναι μία σύνθεση από ικανότητες που τις αναπτύσσουμε με σκληρή δουλειά πολλές φορές ευνοημένοι από μία ιδιαίτερη κλίση, ένα τάλαντο σε έναν τομέα, αλλά και αδυναμίες που όλοι έχουμε. Στη ζωή μας παλεύουμε για μία σύνθεση των δύο. Στην προσπάθεια αυτή είναι προτιμότερο να βλέπει κάποιος το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο και να φροντίζει να αναζητεί, να ανακαλύπτει και να αποδέχεται τις θετικές πλευρές ακόμα και τις φοβερές και διφορούμενες πλευρές της ζωής του, όπως είπε κάποιος φιλόσοφος», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την γιορτή της χαράς, αισθάνομαι πως πρέπει να μιλήσω λίγο και για πόνο. Ο πόνος στη ζωή μας μέσω της αρρώστιας, μέσω της δοκιμασίας μας, μέσω της αποτυχίας μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο -αλήθεια υπάρχει πολύς πόνος στη ζωή αυτή- γίνεται μία ευκαιρία αφύπνισης της συνείδησης και γίνεται λυτρωτικός. Πολλοί από εμάς βιώνουμε τη συνειδητοποίηση της ελευθερίας μας ακόμα και μέσα στον πόνο».

Η ευθύνη για τον εμβολιασμό και το προσωπικό «θέλω»

«Σε μερικές από τις πιο σημαντικές στροφές της έως τώρα δικής μου πορείας στη ζωή η αγάπη για τη γνώση και την ελευθερία που πηγάζει από αυτήν, η προσοχή και η εγρήγορση για την επιστημονική αλήθεια σε συνδυασμό με την πειθαρχία, ήταν οι δικοί μου σημαντικοί οδηγοί στην αποδοχή της δικής μου ευθύνης», σημείωσε ακόμη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Και συμπλήρωσε: «Τα συνόδεψα με το αληθινό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο, όπως η επιθυμία μου να θυσιάσω μύριες φορές για αυτόν το δικό μου "θέλω". Αυτό ήταν και έγινε η δικιά μου στιγμή, η δικιά μου προσωπική συνάντηση με την αληθινή -θέλω να πιστεύω- ελευθερία. Αυτή την ελευθερία, στην οποία με ευελιξία και θάρρος κανείς παραμένει ανοικτός στις προκλήσεις».

Το μήνυμα Τσιόδρα σε αντιεμβολιαστές και «αρνητές» εμβολίων

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε έμμεση αναφορά σε αντιεμβολιαστές και «αρνητές» εμβολίων.

«Από την άλλη μεριά μεταξύ των βασικών παραγόντων μιας ανελεύθερης ζωής είναι η άγνοιά μας. H δική μας άγνοια. Για το πώς μπορούμε σε βασικές λειτουργίες μας να προσδιορίσουμε τις ζωές μας. Η αδράνειά μας, όπου με στείρες ασχολίες αφήνουμε την καθημερινότητα να μας ναρκώνει, αλλά και ο φόβος της ευθύνης, της δικής μας ευθύνης, ο οποίος μας οδηγεί να την μεταθέτουμε σε άλλους» ξεκαθάρισε.

Και συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Η ελευθερία και η ευθύνη συμβαδίζουν στη ζωή μας. Θεωρώ πως το ένα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το άλλο».

«Το βλέπουμε στις μέρες μας. Το μοναδικό παράδειγμα στην ιστορία της πανδημίας. Στην καλλιέργεια των ψευδών ειδήσεων, των περίφημων fake news. Που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να αρνηθούμε τις ευθύνες μας», κατέληξε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Πηγή: Athens Voice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ