Καναδάς: Εντοπίστηκαν ακόμη 182 τάφοι παιδιών ιθαγενών

Η τρίτη μακάβρια ανακάλυψη εντός ενός μήνα.

Article featured image
Article featured image

Τα λείψανα 182 μαθητών, ηλικίας 7 με 15 ετών, βρέθηκαν κοντά σε πρώην οικοτροφείο στη Βρετανική Κολομβία, όπου φοιτούσαν παιδιά αυτοχθόνων. Πρόκειται για τον τρίτο μαζικό τάφο με οστά μαθητών, που εντοπίζεται μέσα σε ένα μήνα, και οι ηγέτες των αυτοχθόνων πιστεύουν ότι θα βρεθούν και άλλοι.

Περισσότεροι από 750 ανώνυμοι τάφοι ανακαλύφθηκαν, πριν από μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των ερευνών στον χώρο ενός πρώην οικοτροφείου για παιδιά αυτόχθονων στο Σασκάτσουαν, στον δυτικό Καναδά. Η αρχή είχε γίνει στα τέλη Μαΐου όταν εντοπίστηκε ομαδικός τάφος με λείψανα από 215 παιδιά σε παλιό σχολείο που είχε ιδρυθεί για την αφομοίωση των αυτόχθονων κατοίκων. 


«Υπάρχουν 139 σημεία στον Καναδά, όπου υπήρχαν οικοτροφεία. Καθένα από αυτά πρέπει να ερευνηθεί εξονυχιστικά. Αυτό επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες των επιζώντων, οι οποίοι μιλούσαν για ανώνυμους τάφους και για θανάτους μέσα σε αυτά τα οικοτροφεία» δήλωσε ο ηγέτης αυτοχθόνων, Πέρι Μπέλγκαρντ.


Για πάνω από 165 χρόνια, μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι Αρχές απομάκρυναν περισσότερα από 150.000 παιδιά αυτοχθόνων από τις οικογένειες τους και τα υποχρέωναν να φοιτούν σε καθολικά σχολεία με σκοπό την αφομοίωση τους στην καναδική κοινωνία. Πολλά από αυτά τα παιδιά υπέστησαν κακοποιήσεις και ξυλοδαρμούς, ενώ 6.000 εκτιμάται ότι πέθαναν.


«Έχω αναμνήσεις από τρομερή κακοποίηση στο σχολείο. Αποθάρρυναν τα πάντα που αφορούσαν τη δική μας κουλτούρα, τον δικό μας λαό…» λέει η επιζήσασα, Κάρολ Λαβάλι.



Οι αποκαλύψεις προκαλούν οργισμένες αντιδράσεις με τουλάχιστον 8 εκκλησίες να έχουν γίνει στόχος εμπρησμού. Η κοινότητα των αυτοχθόνων ζητεί από το Πάπα να απολογηθεί, ενώ σε αρκετές πόλεις ακυρώνονται οι εορτασμοί για ίδρυση του καναδικού κράτους.


«Tην παραμονή της εθνικής επετείου, οι τρομακτικές ανακαλύψεις εκατοντάδων παιδιών σε σημεία κοντά σε πρώην οικοτροφεία στη Βρετανική Κολομβία και στο Σασκάτσουαν μας αναγκάζουν να αναλογιστούμε την ιστορική και συνεχιζόμενη αδικία που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες» τόνισε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.



Με πληροφορίες από LiFO / ERT.GR

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ