Τελικά, χρειάζεται ή όχι να ξεπλένουμε τα πιάτα πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο πιάτων;

Κι όμως, υπάρχει απάντηση στο καίριο αυτό ερώτημα που τα τελευταία χρόνια βασανίζει την ανθρωπότητα.

Article featured image
Article featured image

Πριν λίγες μέρες, σε μια χαλαρή συζήτηση μεταξύ ραστώνης του Ιουλίου και σχεδίων για τις επικείμενες διακοπές, κάποιος είπε ότι είναι καλό να ξεπλένεις τα πιάτα για να φεύγουν τα χοντρά και κυρίως τα λίπη πριν τα τοποθετήσεις στο πλυντήριο. Κάποιος άλλος διαφώνησε. Και κάποιος τρίτος, πιο σοφός, το έψαξε στο Google.

Και τι νομίζετε πως βρήκε;

Βρήκε απάντηση σε αυτό το πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της ανθρωπότητας ερώτημα, μέσω ενός άρθρου της σελίδας spirossoulis.com, στο οποίο αναφέρεται πως, αφού μελέτησαν το θέμα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να προ-πλένουμε τα βρώμικα πιάτα μας πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο πιάτων, παραθέτοντας μάλιστα τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να το κάνουμε.

Πιο κάτω το σχετικό απόσπασμα από το πολύ χρήσιμο αυτό άρθρο:

Φυσικά και πρέπει να καθαρίζετε τα πιάτα σας από αποφάγια. Απλά δεν χρειάζεται να τα βάζετε κάτω από τον νεροχύτη και να τα πλένετε.

Οι λόγοι, επομένως, είναι οι εξής:

  1. Το προ-πλύσιμο των πιάτων κάνει το απορρυπαντικό του πλυντηρίου πιάτων λιγότερο αποτελεσματικό. Και είναι και λογικό. Αν δεν υπάρχει κάτι να καθαρίσει το απορρυπαντικό πιάτων τότε δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Επιπλέον, ξοδεύετε απορρυπαντικό χωρίς να υπάρχει λόγος.
  2. Μπερδεύετε το πλυντήριό σας. Τα καινούργια και πιο εξελιγμένα πλυντήρια πιάτων έχουν έναν αισθητήρα ο οποίος τσεκάρει πόσο νερό θα χρειαστούν τα πιάτα σας για να πλυθούν και πόση ώρα θα χρειαστεί το πλυντήριο για να τα πλύνει. Αν έχετε και εσείς ένα τέτοιο πλυντήριο, τότε σίγουρα προ-πλένοντας τα πιάτα σας, το μπερδεύετε. Αν ο αισθητήρας δεν έχει κάτι να τσεκάρει (βρωμιά πάνω στα πιάτα σας) τότε θα δώσει εντολή για πιο ελαφρύ πλύσιμο και επομένως τα πιάτα σας δεν θα καθαριστούν καλά.
  3. Είναι χάσιμο νερού και χρόνου. Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων ξοδεύουν σε κάθε πλύση 15-22 λίτρα νερό ανάλογα με το είδος πλύσης που κάνουν και το μοντέλο που έχετε. Επομένως, γιατί να ξοδεύετε επιπλέον νερό πλένοντας τα πιάτα σας στο χέρι πριν τα βάλετε στο πλυντήριο; Απλά σταματήστε να το κάνετε. Και νερό ξοδεύετε χωρίς λόγο και χρόνο τρώτε.

Συμπερασματικά, δεν χρειάζεται να προ-πλένετε τα πιάτα σας πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Σκουπίστε τα καλά από αποφάγια και βάλτε τα κατευθείαν για πλύσιμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ