Παραλία στην Χαλκιδική πλημμύρισε «αφρούς»

Εικόνες και βίντεο, αλλά και η εξήγηση των ειδικών για το σπάνιο αυτό φαινόμενο.

Article featured image
Article featured image

Μπροστά σε ένα σπάνιο φαινόμενο βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι λουόμενοι στην παραλία Τηγάνια στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Η παραλία γέμισε με «αφρούς», με τους ειδικούς να μιλούν για το φαινόμενο του ευτροφισμού.

«Έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα. Είναι αδιάλυτη οργανική ύλη. Για κάποιο φυσικό λόγο (αναταραχή, βιολογική διεργασία με φυτοπλαγκτόν) αυξάνει την ποσότητα σε μεγάλους αριθμούς και δεν προλαβαίνει να διαλυθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη θαλάσσια βιολογία.

paralia-afroi.jpg


Όπως σημείωσε ο ίδιος καταγράφεται μία ένταση του φαινομένου το τελευταίο διάστημα σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχει προκληθεί από την οργανική ρύπανση στο Βόσπορο», τονίζοντας ωστόσο, πως το φαινόμενο δεν είναι επικίνδυνο και ότι σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Μιλώντας στο thessnews.gr ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος, ανέφερε πως οι αφροί έχουν εμφανιστεί σε θάλασσες της Σιθωνίας τις τελευταίες τρεις με τέσσερις μέρες.

Όπως είπε ο κ. Ζήσιος εκτιμά ότι είναι το φαινόμενο του ευτροφισμού που οφείλεται στην αύξηση του φυτοπλαγκτόν και του ζωοπλαγκτόν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για τους λουόμενους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ