Η Χριστίνα μιλά στη CITY για την πρωτοβουλία επαναφοράς του χρώματος στον Αρακαπά

«Από τη μια στιγμή στην άλλη, το χρώμα στο χωριό μας έσβησε. Τώρα βλέπεις παντού μαύρο, στάχτες και αποκαΐδια. Από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα αυτή τη μαύρη εικόνα, μου γεννήθηκε η επιθυμία να δώσω χρώμα».

Article featured image
Article featured image

Η Χριστίνα Χριστοφή κατάγεται από τον Αρακαπά, ένα από τα χωριά που το Σάββατο βίωσαν τον όλεθρο, εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς. Αντικρύζοντας τη μαυρίλα και την καταστροφή, αμέσως τής γεννήθηκε η ανάγκη, μαζί με μια παρέα άλλων νέων από το χωριό, να ξεκινήσουν μια ωραία πρωτοβουλία επαναφοράς του χρώματος στον παράδεισό τους.

«Η φύση θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες. Ας επισπεύσουμε αυτή τη διαδικασία για την αποκατάσταση του χωριού μας μετά από την καταστροφική πυρκαγιά. Περιμένοντας τη δεντροφύτευση, η οποία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο, ας αρχίσουμε την αναγέννηση του χωριού μας, δίνοντας χρώμα στο μαύρο. Στην προσπάθεια αυτή, χρειαζόμαστε εθελοντές καλλιτέχνες, εικαστικούς, γραφίστες και λάτρεις της τέχνης. Επιπλέον, χρειαζόμαστε μπογιές εξωτερικού χώρου και πινέλα. Το κάθε χέρι είναι για μας πολύτιμο».

Με αυτό το λιτό αλλά ουσιαστικό μήνυμα, απευθύνονται στον κόσμο. Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση και μεγάλη είναι και συγκινητική. Παρά την οδύνη, παρά το πένθος για τις τέσσερις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, παρά την απογοήτευση, εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι -με πράξεις όπως αυτή- να γεννηθεί ξανά η ελπίδα για τους κατοίκους των χωριών που έχουν πληγεί.


«Στόχος είναι να δώσουμε όσο πιο πολύ χρώμα μπορούμε», αναφέρει στη CITY η Χριστίνα και εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι το μήνυμα έχει φτάσει ήδη σε κάθε γωνιά στο νησί, όπου υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι νοιάζονται και αγαπούν πραγματικά τούτον τον τόπο.

Πώς είναι να βλέπεις τον Αρακαπά σε αυτή την κατάσταση;

Είναι πραγματικά κάτι το τραγικό για εμάς. Από τη μια στιγμή στην άλλη, το χρώμα στο χωριό μας έσβησε. Τώρα βλέπεις παντού μαύρο, στάχτες και αποκαΐδια. Δεν υπάρχουν λέξεις να εκφράσουν τα συναισθήματα. Απέραντη θλίψη και πόνος. Για την καταστροφή της φύσης, τα σπίτια που χάθηκαν, τις 4 ανθρώπινες ζωές που έσβησαν τόσο άδικα.

210401565_217547273570485_4334806421684189845_n.jpg

209419105_291865605800643_4510114995214491612_n.jpg
Εικόνες που μας παραχώρησε η ίδια, αμέσως μετά την πυρκαγιά


Τι πιστεύεις πως πρέπει να γίνει από το κράτος;

Αρχικά, σίγουρα αναμένουμε από το κράτος να στηρίξει άμεσα τους πληγέντες. Επιπλέον, θα πρέπει να δαπανηθούν κονδύλια για τον εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό του πυροσβεστικού σώματος. Χρειάζονται συγκεκριμένοι σχεδιασμοί και όχι σπασμωδικές κινήσεις.

Πώς θα χαρακτήριζες το χωριό σου, πέραν από την καταστροφή των τελευταίων ημερών;

Ένας πραγματικός παράδεισος. Φιλόξενο μέρος για τον οποιονδήποτε επισκέπτη κάθε ηλικίας. Συνδυάζει τις ανέσεις και την απλότητα, με έναν μαγικό τρόπο.

209537911_10224952373532282_2243268569799901283_n.jpg
Το χωριό πριν την καταστροφή (πηγή: Φώτο Κόκος)



Τι μνήμες έχεις από τα παιδικά σου χρόνια;

Και οι δυο μου γονείς είναι γέννημα θρέμμα του χωριού. Δεν είχα την τύχη να μεγαλώσω αποκλειστικά στο χωριό, μιας και οι δουλειές τους επέβαλαν τη μετακόμισή τους στη Λεμεσό, κάθε Σαββατοκύριακο όμως, αλλά και τις διακοπές των παιδικών μου χρόνων, τα έχω συνδυάσει με το χωριό.

Η νεολαία του Αρακαπά σήμερα;

Πολύ δραστήρια. Λειτουργεί Κέντρο Νεότητας το οποίο εδώ και χρόνια δίνει πνοή στο χωριό. Οι νέοι, μόνιμοι κάτοικοι και απόδημοι, δεν ξεχνούν το χωριό τους.


Η σχέση σου με την τέχνη, με το χρώμα, ποια είναι;

Αν με ρωτάς αν έχω συγκεκριμένη ειδίκευση στην τέχνη, όχι. Είμαι λάτρης της τέχνης από μικρή, σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Έχω μεγάλη αγάπη και μεράκι για οποιασδήποτε μορφής εικαστική παρέμβαση.

Πότε και από ποιους προέκυψε η ιδέα για την πρωτοβουλία;

Από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα αυτή τη μαύρη εικόνα, μου γεννήθηκε η επιθυμία να δώσω χρώμα. Βέβαια, η επιθυμία αυτή δε θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά χωρίς τη συμβολή άλλων νέων του χωριού και φυσικά των εθελοντών από όλα τα μέρη της Κύπρου, που απλά αφουγκραστήκαν τον πόνο μας και θέλησαν να συμβάλουν ώστε να τον απαλύνουν.

Υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμά σας.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πραγματικά συγκινητική. Ήδη έχει συσταθεί μια ομάδα εθελοντών με μεγάλο αριθμό μελών. Στόχος είναι να δώσουμε όσο πιο πολύ χρώμα μπορούμε.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ FACEBOOK EVENT ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Και ποια θα είναι η συνέχεια;

Προς το παρόν αφοσιωθήκαμε αποκλειστικά στην εκδήλωση της 1ης Αυγούστου. Με αυτή την ανταπόκριση του κόσμου όμως, είναι σίγουρο ότι τέτοιες προσπάθειες θα επαναληφθούν στο μέλλον.

209771842_10224952373052270_6768118074808585078_n.jpg
Ίδιο σημείο, πριν και μετά την καταστροφή [πηγή: Φώτο Κόκος]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ