Πού και πότε θα απολαύσετε καλύτερα τις Περσείδες

Οι Περσείδες είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων αστέρων, οι οποίες παρατηρούνται κάθε χρόνο από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

Πού και πότε θα απολαύσετε καλύτερα τις Περσείδες

Οι Περσείδες είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων αστέρων, οι οποίες παρατηρούνται κάθε χρόνο από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας, πρόκειται για μικρά κομμάτια διαπλανητικού υλικού τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη 109P/Swift-Tuttle και τα οποία όταν εισέλθουν με τεράστια ταχύτητα στην γήινη ατμόσφαιρα καίγονται μέσα σε δευτερόλεπτα λόγω του φαινομένου της τριβής. Η ονομασία «Περσείδες» δόθηκε επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Το φαινόμενο των Περσείδων είναι ορατό με γυμνό μάτι και είναι περισσότερο ορατό μακριά από περιοχές όπου υπάρχει αρκετή φωτορύπανση.

Σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας, η θέαση του φαινομένου θα γίνει κάτω από ιδανικές συνθήκες αφού το φεγγάρι που δυσχεραίνει την θέαση τους θα βρεθεί σχετικά νωρίς κάτω από τον ορίζοντα.


Περισσότερα για το φαινόμενο των Περσείδων μπορείτε να διαβάσετε στη σχετική δημοσίευση του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας.


Να τονίσουμε ότι η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης (11/8) και Πέμπτης (12/8). Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες το βράδυ της Τετάρτης (11/8), αυτές θα είναι καλές σε όλες τις περιοχές αλλά θα διαφοροποιούνται ελαφρώς από περιοχή σε περιοχή. Στα παράλια οι καιρικές συνθήκες θα είναι σχετικά καλές για τέτοια περίοδο, αφού δεν αναμένεται νεφοκάλυψη και το σημείο δρόσου θα βρίσκεται κυρίως σε μέτρια επίπεδα και στα δυτικά παράλια έως υψηλά, προσφέροντας γενικά καλή ορατότητα. Στο εσωτερικό και στα ορεινά/ημιορεινά, οι καιρικές συνθήκες θα είναι πολύ καλές αφού και εκεί αναμένεται αίθριος καιρός και το σημείο δρόσου θα βρίσκεται κυρίως σε χαμηλά επίπεδα μετά τα μεσάνυχτα.

Το βράδυ της Πέμπτης (12/8), αναμένονται παρόμοιες καιρικές συνθήκες με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αν υπάρξουν οποιεσδήποτε αλλαγές, το άρθρο θα τύχει ανανέωσης.

Συνοψίζοντας, όσοι θέλετε να απολαύσετε τις Περσείδες στο μέγιστο, συστήνουμε να μεταβείτε στα ορεινά/ημιορεινά, όπου θα επικρατούν οι καταλληλότερες συνθήκες στο νησί.


H κεντρική εικόνα τραβήχτηκε από τον Philippos Pattichis στο εξωκλήσι Παναγιάς Ευαγγελίστρας, στο χωριό Ξυλοφάγου, στις 12/08/2016.


Πηγή: KitasWeather

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ